Društvo

Gradonačelnik Niša: Važno je da nauče da budu dobri ljudi

U 36 osnovnih i 18 srednjih škola u Nišu počela je nova šolska godin, a prvacima su poalzak u prvi u razred čestitali i Dragana Sotirovski, načelnica Nišavskog upravnog okruga kao i Darko Bulatović, gradonačelnik Niša, koji su juče ovim povodom obišli nekoliko škola u gradu.

Inače, u Nišu je obe godine, kao i prošle, u prvi razred upisano nešto preko 2.500 prvaka.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je imao neobičan zadatak u OŠ “Učitelj Tasa” gde je prozivkom učenika prvog odeljenja označio početak nove školske godine. Prvacima i njihovim roditeljima su dobrodošlicu potom poželeli i glumci Lutkarskog pozorišta koji su za njih pripremili predstavu.

“Ovo je značajan dan za Niš. Danas nova generacija osnovaca polazi u školu, kreće u život i svi se mi danas radujemo, ali smo i kao odgovorni pojedinci i odgovorno društvo učinili mnogo toga, kako bi njihovo školovanje bilo na nivou koji se očekuje od jednog savremenog društva”, kazao je Bulatović. “Oni će zavšiti svoje škole, ali je na nama da svako od nas da svoj doprinos da oni budu dobri ljudi , da žive u bezbednom društvu, da imaju perspektivu i da sutra kada završe školovanje imaju mogućnost da se zaposle, da formiraju porodice i da ostanu u svom gradu i svojoj zemlji”.

Bulatović je dodao da je u toku leta lokalna zajednica pomogla da se saniraju i rekonstruišu neke od škola kako bi uslovi za obrazovenje dece bili što bolji.

“Sređivanje OŠ “Miroslav Antić” se privodi kraju, a u najavi je i rekonstrukcija OŠ “Vožd Karađorđe” i Gimnazije “Svetozar Marković” kako bi deca boravila u zadovoljavajućim uslovima kada su u školi”, ododao je gradonačelnik Bulatović.

Direktorka OŠ “Učitelj Tasa” Radmila Krstić je istakla da je škola ove godine upisala 125 prvaka.

“To je veći broj prvaka u odnosu na prošlu godinu, a nadamo se da će ih iduće godine biti još više”, dodala je Krstić.

Ona je objasnila da zaposlene u školama ove godine očekuju mnogobrojne novine, a jedna od njih je i uvođenje elektronskih dnevnika.

“Profesori i učitelji su spremni za ovu novinu jer su već svi prošli obuke tako da će sve teći po planu”, dodala je direktorka OŠ “Učitelj Tasa”.

Gradonačelnik Niša je posetio i prvake OŠ “Ivo Andrić”.

“Nadam se da će vam to biti najlepših osam godina u celom životu! Morate znati kako vam polaskom u školu ne završava igra. Igra ne prestaje biti sastavni deo vaših života, ali sada dobija i drugačije značenje – u funkciji je i učenja”, poručio najmlađim učenicima ove škole gradonačelnik Niša.

Roditeljima je poručio da objasnite svojim đacima kakve ih obaveze očekuju, ali da ne postavljaju deci nerealne ciljeve i od njih očekujete sve petice!

“Kao roditelji morate biti spremni prihvatiti i neke poteškoće i neuspehe. Tada im trebate biti najveća podrška. Ono što i jeste posao roditelja”, istakao je Bulatović i dodao:
“Pored iskrenih želja da imate uspeh tokom školovanja, posebno bih pozvao sve učenike da budu oprezni u saobraćaju dok idu od kuće u školu i obrnuto. Vaša sigurnost nam je najbitnija. Molba je i za vozače da budu oprezni i da uspore kada voze pored škole”.

Prvo polugodište nove školske godine trajaće od 2.septembra do 31.januara. Drugo polugodište traje od 18.februara do 16.juna za učenike od prvog do osmog razreda, dok se osmaci zbog polaganja završnog ispita raspustaju ranije, 2.juna 2020.godine.

Onovci i srednjoškolci će ove godine imati tri raspusta, a zimski raspust se opet deli na dva dela. Prvi deo je krajem decembra i početkom januara i obuhvata novogodišnje i Božićne praznike, a drugi u prvoj polovini februara. Prvi deo zimskog raspusta traje devet dana, od 30.decembra do 7.januara. Drugi deo zimskog raspusta trajaće 17 dana i počinje 1, a završava se 18.februara. Obuhvata i Dan državnosti, 15.februar.

Prolećni raspust traje devet dana od 11. do 20. aprila. Prvi radni dan je 21.april.

Učenici osmog razreda će i ove godine u drugom polugodištu imati probni završni ispit. On će biti organizovan 27. i 28.marta. Završni ispit ove školske godine biće organizovan u sredu, četvrtak i petak, odnosno, 17, 18. i 19. juna.

Kada se radi o školskom kalendaru za gimnazije i srednje stručne škole on se malo razlikuje od kalnedara za osnovce. Drugo polugodište za srednjoškolce se završava 19.juna 2020.godine. Maturanti gimnazija sa nastavom završavaju 22.maja.

Za učenike trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola drugo polugodište se završava 29.maja 2020.godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com