Društvo

OPREZ! Može da ostane točak ili upadnete…

U ulici Ivana Milutinovića, jutros je vozačima smetala jedna otvorena šahta. Da to nije retkos potvrđuju Nišlije iz svih krajeva grada. Neke su napola otvorene a velikom broju nedostaju poklopci.

Šahte u Nišu često su otvorene… iz njih rastu čitave grane a o opasnosti da se prolaznici povrede skoro da niko i ne razmišlja.

Mnogi otvori javno-komunalnih preduzeća bez poklopca opasnost su za Nišlije, ali ne krivicom preduzeća, kažu odgovorni, već onih koji bi prodavanjem metala da zarade.

Foto: Niške Vesti

Komunalna preduzeća odgovaraju za svoje otvore – šahte. Kada nastane problem, prvo treba utvrditi čiji je otvor, a onda i potražiti pomoć.

Prava adresa za prijavu ovih nedostataka jeste Komunalna inspekcija Gradske opštine na kojoj je nastao problem. Prijavu moraju da izvrše meštani naselja.

Komunalna preduzeća odgovaraju za svoje otvore – šahte. Kada nastane problem, prvo treba utvrditi čiji je otvor, a onda i potražiti pomoć poručuju iz komunalne policije.

U Komunalnoj policiji, kažu da sugrađani ovekve probleme mogu da prijave i njima, kako bi oni poslali svoje policajce i na pravu stranu uputili problem. Dodaju, otuđenje poklopaca je „krivično delo“.

Komunalna policija prima prijave svakog dana na broj telefona: 018/415-02-01, nae-mail: komunalna.policija@gu.ni.rs , ili direktno u prostorijama Odeljenja komunalne policije Grada Niša u ulici Katićevoj broj 29.

Još 2014. godine Skupština Grada Niša, usvojila je ODLUKU O KOMUNALNOM REDU kojom je ovaj problem uređen članovima 24 i 25. Za nepoštovanje istih predviđa se i kazna članom 96, potvrdio je za Niške Vesti Milan Đorđević, PR Komunalne policije u Nišu.

Član 24.

Radi bezbednosti pešaka i sigurnosti saobraćaja, svi otvori na kolovozima, trotoarima kao i drugim saobraćajnim površinama, pijacama, parkovima, dvorištima, prolazima i drugim sličnim mestima moraju biti pokriveni odgovarajućim poklopcima, rešetkama ili drugim zatvaračima.
Otvorima u smislu stava 1. ovog člana smatraju se naročito:
1. otvori za vodovodne, kanalizacione, toplovodne, električne, telefonske i druge instalacije i uređaje,
2. otvori za ubacivanje ogrevnog i drugog materijala, podrumski prozori, otvori za osvetljavanje prostorija (vodoravni svetlarnici) i slično.

Član 25.

Zatvarači za otvore iz člana 24. ove odluke moraju biti izrađeni tako da je onemogućena klizavost nagazne površine, može biti obezbeđen (zabravljivanjem), a ako se nalaze na kolovozu mogu imati i uložak protiv buke.
Oštećeni i klizavi zatvarači moraju se zameniti.
Za vreme izvođenja radova u otvoru, lice koje izvodi radove dužno je da otvor ogradi preprekama i obeleži vidljivim znacima, a po završetku radova otvor propisno zatvori i površinu oko otvora dovede u čisto i uredno stanje.
O održavanju otvora iz člana 24. stav 2. tačka 1. ove odluke staraju se subjekti kojima pripadaju instalacije i uređaji u otvoru.
O održavanju otvora iz člana 24. stav 2. tačka 2. ove odluke staraju se lica iz člana 6. ove odluke.

Zabranjeno je oštećivati i uklanjati zatvarače sa otvora iz člana 24.ove odluke, piše u odluci koja je na snazi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com