DruštvoServisne

Opada nivo svih reka u niškom kraju

Svi vodotoci na području grada Niša su u značajnom opadanju tako da je sitacija na celom gradskom području mnogo povoljnija nego juče i prekjuče, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banjur.

On je kazao je Nišava opala za 30 centimetara u odnosu na maksim koji je postignut za vikend, a u opadanju su i reke koje se ulivaju u Južnu Moravu.

Predsednik Gradske opštine Crveni Krst Milan Milutinović je rekao da je na području te opštine proteklih dana bilo poplavljeno nekoliko kuća, kao i njive i utrine, ali je najteže stanje bilo u Mezgraji i na mestu gde se spajaju Popovački i Medoševački kolektor.

„Na mestu gde se spajaju ta dva kolektora došlo je do odrona i stvaranja ogromnih količina vode. Pumpama smo uspeli da saniramo stanje i sada to mesto držimo pod kontrolom. U Mezgraji je napravljen bedem od džakova sa peskom“, rekao je Milutinović.

On je kazao da je zbog topljenja snega i obilnih padavina došlo do zamućenja izvorišta tako da se žitelji sela Gornja Trnava, Velepolje, Paligrace i Miljkovac snabdevaju vodom iz cisterni.

Predsednik Gradske opštine Palilula Aleksandar Ždrale je kazao da je proteklog vikenda bilo problema sa bujičnim vodama u Gabrovcu i sa podzemnim vodama u Novom Selu, a danas preti opasnost izlivanja Južne Morave u selu Lalinac.

„Zbog pojave podzemnih voda u Novom Selu su poplavljene dve kuće. To naselje ima problem sa poplavama jer veći deo naselja ima septičke jame koje se izlivaju prilikom obilnijih padavina. Takodje i meštani doprinose lošem stanju time što zatrpavaju otpadom kanale koji služe za odvod atmosferskih voda“, rekao je Ždrale.

On je kazao da su predstavnici opštine zajedno sa gradskim javno-komunalnim preduzećima, pre svega „Medianom“ i „Naisusom“ preduzeli sve mere kako bi stanje na terenu što pre bilo normalizovano.

Predsednik opštine Pantelej Bratimir Vasiljević je rekao da je na području te opštine bilo malog izlivanja Malčanske reke, a poplavljene su i tri, četiri kuće kod mosta na Nišavi.
Član opštinskog veća opštine Niška Banja Miloš Milenković rekao je da su zbog izlivanja Kuinske reke bile poplavljene dve kuće u Lazarevom selu, dok su u naselju Nikola Tesla bili poplavljeni pomoćni objekti.

„Zbog zamućenja izvorišta, meštani sela Jelašnica i Prosek vodom se snabdevaju iz cisterni“, izjavio je Milenković.

Na području opštine Medijana, kako je ovom prilikom rečeno, nije bilo izlivanja vodotokova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com