Politika

Koalicija Niš. Moj grad : Zbog neodgovorne vlasti Nišlije nakon većih padavina i dalje muče muku sa poplavama!

Odbornici Koalicije Niš, moj grad Miodrag Stanković i Branislav Jovanović i član predsedništva Koalicije Niš, moj grad Slavoljub Savić, na poziv građana, obišli su kritična područja u Gradu koja su često usled obilnih padavina poplavljena.

Slavoljub Savic, ispred Opštinskog odbora Palilula koalicije Niš,moj grad, istakao je kao veliki problem lokaciju kod podvožnjaka u Zetskoj kao i ulicu Igmanska i Mokranjčeva.

“Učestale poplave kuća u Igmanskoj i Mokranjčevoj prave građanima ogromnu štetu, dok nemogućnost prolaza ispod podvožnjaka u Zetskoj saobraćaj usmerava na druge saobraćajnice”, rekao je Savić.

On je pitao čelnike Gradske opštine Palilula i Grada Niša, šta su učinili da se ovo ne bi dešavalo u narednom periodu?

Neodgovorno je da se više godina unazad od strane GO Palilula formira Komisija za procenu štete poplavljenih kuća, dok se rešenje problema, tj. završetak izgradnje Južnog kolektora odlaže u nedogled, kazo je on.

Podsteća i da je bilo preko 500 zahteva za naknadu štete još 2020. godine, ljudi su slikali poplavljenu imovinu, dostavljali opštini i od svega toga ništa.

Pita i šta je sa Južnim kolektorom, zašto se stalo sa njegovom izgradnjom, šta je sa Čairskim kolektorom ?

“Pozivamo čelnike opštine Palilula i grada Niša konačno reše problem poplava koji imaju Palilulci nakon obilnih padavina i tražimo odgovornost svih učesnika u projektu izgradnje Južnog i Čairskog kolektora”, istakao je Savić.

Miodrag Stanković, odbornik Koalicije Niš, moj Grad pozvao je čelnike Grada da konačno reše problem daljih poplava, da konsultuju struku jer postoje tehnička rešenja za svaku kritičnu tačku, tj lokaciju, kao i da nadoknade novčano štetu građanima koju su ove i prethodnih godina pretrpeli zbog poplava.

“Više godina unazad ukazujemo na problem koji građani imaju sa poplavama usled obilnih kiša i sve vreme gradska vlast ćuti i pokušava da problem reši tako sto će iz godine u godinu praviti spisak poplavljenih domaćinstava i dodeliti im pakete u vrednosti daleko manje od štete koju građani imaju”, rekao je Stanković.

Rešenja su razlicita. Za Zetsku ulicu ispod mosta je rešenje prepumpavanje viška iz južnog kolektora u Čairski.

Kružni kod delte ima samo jedan slivnik. Znači treba vise slivnika, zaključuju u ovoj koaliciji.

Zatim Romanijska, Vrbaska, početak Sremske, Knjazevačka imaju drugačija tehnička rešenja.

Sve ovo treba grad da finansira kroz rekonstrukciju sistema jer je Grad vlasnik mreže, napominju.

Za ove odbornike, najveći problem je dozvoljena gradnja u pojedinim delovima grada gde je opterećenje mreže veliko. A Grad i dalje neće da donese strategiju odvodnjavanja otpadnih i atmosfeskih voda.

Zato zahtevaju od Grada da se formira komisija, da se obiđu oštećeni od poplava od 2020. godine do danas i isplati im se novac.

“Takođe, zahtevamo da se odmah krene sa rekonstrukcijom sistema kao i da Grad pod hitno donese strategiju odvodnjavanja otpadnih i atmosferskih voda”, istakao je Stanković.

Branislav Jovanović, odbornik Koalicije Niš, moj grad osvrnuo se na problem opštine Palilula koji kako kaže kulminira u blizini Paliluske rampe jer su izostale kapitalne investicije.

“³Nakon 10 godina praznih obećanja, bio je pokušaj Gradske.vlasti da taj problem poplava na teritoriji GO Palilula reši, izgrađen je deo južnog kolektora od Palilulske rampe do ustanove Mara i urađen je Čairski kolektor od Sestre Baković do trotoara kod Medicinske škole. Dato je preko 50 miliona dinara iz budžeta Grada za izgradnju ta dva kolektora i situacija ne samo da nije rešena već je još i gora jer smo suočeni sa još većim poplavama u nivou Palilulske rampe I poplavama u Zetskoj koje se sada šire do Kliničkog centra i rukomentnog kluba i stadiona i okolnih zgrada”, rekao je Jovanović.

Što se tiče GO Palilula, suština je da se ne ulaže u grebane asfalte, ili rešavanje nekih perifernih stvari od kojih građani nemaju ništa već da se ulaže u kapitalne investicije, a jedna od takvih je završetak izgradnje južnog kolektora kojim će se trajno rešiti problem poplava na teritoriji GO Palilula, kazao je Jovanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com