Promo

Od Jovana Apela do Niškog i Sinđelića

Niška pivara, prvo industrijsko preduzeće u Nišu, osnovana je sada daleke 1884. godine. Osnovao ju je industrijalac i zakupnik rudnika Jovan Apel, po čijoj recepturi je i napravljeno prvo pivo u Parnoj pivari pre 136. godina.

Jovan Apel imao je i pivaru u Aleksincu, sa „kazanom od Šimelbuša“ u Beču.

Pivara je u to vreme proizvodila 20 hiljada hektolitara. Čitav kraj na kom je Apel od Turaka kupio zemlju i sagradio Parnu pivaru danas se, po njemu, zove „Apelovac“. Nakon njegove smrti, 1907. godine, pivaru su preuzeli njegovi sinovi, Josif i Hubert.

1925. godine, pod desetogodišnji zakup pivaru uzima poznati industrijalac, dr Geodon Dunđerski, vlasnik pivare u Velikom Bečkereku. U Sali hotela „Evropa“ počinje točenje piva, na svečanosti sa preko 300 zvanica.

Foto: Niška Pivara

Pet godina kasnije, na Drugoj zemaljskoj privrednoj izložbi u Skoplju „Niška pivara Lazar Dunđerski“ odlikovana je zlatnom kolajnom. U to vreme u ponudi je bilo „prvoklasno žuto salonsko i crno bok-pivo“.

1935. godine dr Geodon Dunđerski vraća pivaru Jovanu Apelu, unuku osnivača Parne pivare. Tada je nastala niška pivara „Apelovac“.

1946. godine, presudom Vojnog suda niške vojne oblasti, pivara postaje državna svojina pod nazivom „Crvena Zvezda“. Četiri godine kasnije, tokom velikih letnjih vrućina nije bilo dovoljno piva u Nišu, pa su građani stajali u redu za čašu piva.

1957. godine pivara „Beograd“ preuzela je obavezu da Nišku pivaru osposobi za rad. Već četiri godine kasnije, kapacitet je povećan na 25 hiljada hetolitara godišnje. U narednih petnaestak godina pivara je postepeno napredovala, povećavala kapacitet proizvodnje, broj zaposlenih je premašio 100, da bi 1970. godine dostigao 100 hiljada hektolitara godišnje. Usledile su i nagrade – u Ženevi, 1972. godine, pivo „Sinđelić“ dobija zlatnu a piva „Naisus“ i „Medijana“ srebrne medalje.

Foto: Niška Pivara

Pet stotina zaposlenih, kapacitet varionice od 500 hiljada hektolitara i linije za otakanje od 250 hiljada, Niška pivara je imala 1994. godine.

Kao i mnoga druga preduzeća, i Niška pivara je imala svoje uspone i padove. Ipak, 2015. godine Nišku pivaru preuzela je porodica Stefanov, i u prethodnih pet godina njeni proizvodi zauzeli su zapaženo mesto među ljubiteljima piva u jugoistočnoj Srbiji. Pored primarnog brenda, Niškog piva, tu su i sokovi: Niški klakeri (žuti i crveni) i Niška narandža.

Foto: Niška Pivara

Prvi jul 2020. godine važan je datum za Nišku pivaru jer se na tržištu pojavilo novo pivo – „Sinđelić“. Ovo svetlo pivo, blage, prijatne gorčine vrlo brzo je osvojilo ljubitelje dobrog ukusa. Nova receptura, uz poštovanje tradicionalnog načina proizvodnje, ispostavila se kao veoma uspešna, zbog čega Niška pivara danas jeste jedan od vodećih brendova jugoistoka Srbije. Naravno, tome doprinosi i bogata istorija ovog industrijskog preduzeća.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com