Društvo

VRAŽJI KAMEN – tamo gde legende postaju stvarnost

U rubrici “Niško Vam predstavlja” možete da pronađete tekst o lokalitetu u jugoistočnoj Srbiji koji preporučujemo da posetite – Vražji kamen, prirodni fenomen koji se nalazi na tromeđi Srbija-Bugarska- Severna Makedonija, nedaleko od Trgovišta.

Nastao erozijom stena i sa preko 50-60 metara visokim stenama, nastao je tako što je stene prosekla reka Pčinja. Nekada se zvao Prosečnik, ali je dobio ime Vražji kamen zbog mnogih legendi koje ga prate.

Među stenama Vražjeg kamena nalazi se Crkva Presvete Bogorodice sagrađena u XIV veku, do koje vodi okomita staza. Ono što je specifično za ovu crkvu – u njoj nema venčanja niti krštenja zbog verovanja da je ukleta.

Mnoge se legende prepričavaju u ovom kraju, naročito o tome kako je nastao Vražji kamen. Po predanju, đavoli su hteli da pregrade reku Pčinju ali, pošto nisu imali dovoljno kamenja i stena, jednu veliku su našli u obližnjoj klisuri i tokom noći je nosili na leđima. Međutim, kada su čuli kukurikanje petlova, shvatili su da stiže zora pa su stenu bacili pokraj vodenice. Tako je, navodno, nastao Vražji kamen.

Druga poznata legenda vezana je za izgradnju crkve. Ljudi su zidali crkvu danju, a noću im đavoli odnosili kamenje na Vražji kamen – pošto su bili u zavadi. Postoji i priča o mladoženji i nevesti koji su se poslednji venčali u Crkvi Presvete Bogorodice, o čemu možete pročitati na internetu ili čuti od tamošnjih meštana.

Uprkos ovim legendama, svakako stoji naša preporuka da obiđete i Vražji kamen, vredi ga videti baš kao i Đavolju varoš. Naravno, obavezno društvo za okrepljenje je naše i Vaše Niško pivo.

Više o lokalitetima u našem regionu na sajtu Niške pivare.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com