Društvo

Obradović: Nova medijska strategija krajem godine

Predstavnik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović izjavio je u Nišu da se usvajanje teksta nove medijske strategije očekuje do kraja godine.

On je podsetio da su u toku pregovori novinarskih udruženja i Vlade Srbije oko formiranja radne grupe za izradu medijske strategije.

Prema njegovim rečima, u izradi medijske strategije učestvovaće i ekspertski tim pravnika koji će ideje radne grupe uobličavati na primeren način.

Vukašin Obradović, NUNS

“Novom medijskom strategijom potrebno je jasnije definisati javni interes u informisanju i poglavlje koje se tiče digitalnih tehnologija i rada u novim uslovima”, izjavio je Obradović.

Govoreći o strateškim rešenjima u oblasti sistema javnog informisanja na konsultacijama organizovanim u niškom Media i reform centru, Obradović je kazao da novinarska udruženja i medijske asocijacije moraju da se fokusiraju na nekoliko pitanja a to su pluralizam medija, radno-socijalni i profesionalni položaj novinara, ali i na pitanje bezbednosti novinara.

“Bez regulisanja položaja novinara u redakcijama, priča o okruženju zaista nema smisla”, istakao je Obradović.

Predstavnici NUNS-a najavili su da će sledeće konsultacije oko strateških rešenja u oblasti sistema javnog informisanja bti održane u Novom Sadu.

Novinarska udruženja i medijske asocijacije (NUNS, NDNV, ANEM, AOM i Lokal pres), rečeno je na konsultacijama u Nišu ocenjuju da su, pre svega, nedosledno sprovodjenje rešenja iz prethodne Medijske strategije, kao i nedorečenost, pogrešna primena, a nekad i otvorena zloupotreba pojedinih odredaba medijskih zakona, donetih 2014. godine, doprinela daljem pogoršavanju prava na slobodu izražavanja, medijski pluralizam i pravo građana na tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno informisanje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com