Društvo

Danas je Svetski dan slobode medija

Danas se obeležava Svetski dan slobode medija, kojeg je 3. maja 1993. godine ustanovila Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN).

Ministarstvo kulture i informisanja izrazilo je povodom Svetskog danas slobode medija bezrezervnu podršku slobodi medija, ističući da se snažno protivi svim oblicima pretnji, pritisaka i ugrožavanja bezbednosti novinara i medijskim kampanjama diskreditacije i ugrožavanja ljudskih prava, koja su ključna za opstanak i razvoj demokratije.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je istakao da je odlika svakog, pa i najrazvijenijeg demokratskog društva, da se uvek, iznova i bez prestanka bori za slobodu medija, ali i za visoke standarde.

Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost” pozvali su sve novinare i medije da na Svetski dan slobode medija u pet do 12 isključe ton, zamrače ekrane i ćutke se pridruže međunarodnoj simboličnoj akciji “Pet minuta gromoglasne tišine” kako bi nadležne i najširu javnost još jednom upozorili na katastrofalan položaj novinarske profesije, medija i medijskih radnika u Srbiji.

Prema izveštaju Reportera bez granica za 2019. godinu u pogledu slobode medija Srbija nalazi na 90 .mestu od ukupno 180 zemalja, što je pad za 14 mesta u odnosu na prethodnu godinu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com