Društvo

Obeležena 101.godišnjica oslobođenja Niša u Prvom svetskom ratu

Polaganjem venaca na spomenik Petru Bojoviću u Nišu, obeležen je Dan oslobođenja Niša u Prvom svetskom. Vence su proslavljenom vojskovođi i vojvodi Petru Bojoviću položili predstavnici Vojske, gradonačelnik Niša Darko Bulatović sa saradnicima, predstavnici Nišavskog okruga, predsednik Skupštine grada Niša, predsednici gradskih opština sa saradnicima, boračke organizacije, Kolo srpskih sestara, potomci boraca.

“Ove godine obeležavamo 101 godinu oslobođenja u Prvom svetskom ratu i to je izuzetan datum u našoj i istoriji ovog grada. Za manje od mesec dana jedinice pod komandom vojvode Petra Bojovića došle su do Niša i bukvalno rasterale okupatore iz našeg grada. To je označilo period slobode. Naš grad se nikada nije mirio sa okupatorskom čizmom i zato ovaj dan stalno obeležavamo na svečani način i da se sećamo svih žrtava koje je naš narod podneo za oslobođenje grada”, kazao je pomoćnik gradonačelnika Niša Goran Milosavljević.

Vence su na spomenik Petru Bojoviću položila i boračka udruženja.

Foto: V.P.

“Danas smo se okupili da obeležimo 12. oktobra da odamo poštu svim ratnicima, a posebno onima koji stradali u Prvom svetskom ratu. U želji da i mlada pokolenja koja tek dolaze ne zaborave na žrtve koje je Srbija podnela u Velikom ratu, naše Udruženje je povodom proboja Solunskog fronta, 15.septembra, organizovalo da u svim osnovnim i srednjim školama profesori jedan sat posvete proboju Solunskog fronta i Prvom svetskom radu”, kaže Ljuba Stanojević, predsednik Okružnog odbora Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1918 za Nišavski okrug. “ To je učinjeno u svim školama ne samo u Nišu već i u Nišavskom okrugu”.

Jedinice Prve srpske armije pod komandom proslavljenog srpskog vojskovođe i vojvode Petra Bojovića, 9. oktobra 1918. godine izbile su u rejon niškog Zaplanja i gornji Dobrič. Tada su zauzeli početni raspored za sveopšti napad na poslednju neprijateljsku liniju odbrane Niša.

Paralelno sa srpskom vojskom nastupala je i francuska vojska. Bila je to francuska konjička brigada u sastavu konjičke divizije koja je već bila u dolini Kutinske reke, na 30 kilometara od grada.U ovim, poslednjim borbama za Niš, pored vojnika učestvovali su i građani, čak i žene i deca, goneći Nemce prema Pantelejskoj crkvi što je izazivalo podsmeh. Nekada moćnu Vilhelmovu vojsku tukle su i Nišlije. Stanovništvo je razoružavalo nemačke garnizone i jedinice i pristiglim srpskim i francuskim trupama predavalo zarobljenike i zaplenjeno oružje.

Foto: V.P.

Vojvoda Petar Bojović je 1.oktobra izdao zapovest divizijama da krenu u oslobađanje juga Srbije.

Dunavska divizija je oslobodila Vranje 4. oktobra, Vladičin Han 5. oktobra, dan kasnije oslobođena je Grdelica, 7. oktobra oslobođen je i Leskovac, a Brestovac i Žitni Potok oslobođeni su 8. oktobra.

Dan kasnije, 9. oktobra 1918. otpočele su operacije za oslobađenje Niša. Moravska divizija je 10. oktobra osvojila Seličevicu i nastavila prodor prema Gorici i Bubnju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com