Društvo

Obeležen Dan oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu

Polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima na Trgu kralja Milana obeležen je Dan oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu.

U prisustvu mnogobrojnih građana, vence su položili gradonačelnik Niša Darko Bulatović, predsednik Skupštine grada Rade Rajković, Jelena Mitrovski, gradska većnica, predstavnici vojske, policije, boračkih udruženja.

– Veliki je dan za naš grad, Dan oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu. Naša je obaveza da se sa ponosom sećamo svih onih koji su dali život za ovu zemlju, koji su omogućili da mi danas živimo u slobodi, rekla je Jelena Mitrovski, gradska većnica.

Osim na Trgu kralja Milana, venci su položeni i u memorijalnom kompleksu Bubanj.

Niš je oslobođen 14. oktobra 1944. godine, kada je 22. divizija narodno-oslobodilačkog pokreta ušla u grad i napala nemačke trupe.

Inače, borbe za oslobođenje Niša u Drugom svetskom ratu, takozvana “Niška operacija”, počela je 8. oktobra 1944. godine u 8 časova.

Kako se odvijalo oslobođenje Niša od toga dana, pa do 14. oktobra, možete pročitati u tekstu  Tito je naredio – Niš će zauzeti bugarske snage.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com