Društvo

Na današnji dan 1944. godine Niš oslobođen u Drugom svetskom ratu

Na današnji dan, 14. oktobra 1944. godine završena je Niška operacija i Niš sa okolinom oslobođeni su u Drugom svetskom ratu.

Nišku operaciju izvele su snage NOVJ i Bugarske armije uz sadejstvo sovjetskog vazduhoplovstva protiv nemačkih snaga na prostoru Niš – Leskovac – Vlasotince. Operacija je započela 8. oktobra 1944. i trajala je sedam dana.

Snage napadača ostvarile su znatnu brojčanu premoć i pred početak operacije zauzele povoljne pozicije i tokom nastupanja naterale su nemačke jedinice na povlačenje, opkolile ih, razbile i nanele im težak poraz.

Oslobođena je dolina Južne Morave i sva mesta istočno od nje.

Tokom operacije ispoljile su se slabosti u sadejstvu između jugoslovenskih i bugarskih jedinica, što je omelo postizanje još većeg uspeha.

Kombinovane savezničke jedinice nanele su nemačkim jedinicama značajne gubitke, oslobodile su veliko prostranstvo u južnoj i jugoistočnoj Srbiji.

Najteže gubitke podnela je 7. SS divizija „Princ Eugen“. Ova elitna nemačka jedinica tokom bitke je razbijena i ostala je bez skoro kompletne borbene tehnike i motorizacije. Brojno stanje ove jedinice na dan 1. oktobra 1944. iznosilo je 18.827 ljudi pod oružjem, dok je, prema izveštaju komande na dan 25. oktobra brojno stanje u trupi (uključujući ojačani 14. puk) iznosilo 8.231 vojnika.

Uspeh koji su postigle kombinovane savezničke snage u Niškoj operaciji, imajući u vidu ostvarenu nadmoćnost i razmeštaj snaga, mogao je biti i veći. Do toga nije došlo najvećim delo usled iskazanih slabosti u upotrebi jedinica Bugarske armije i usled neostvarivanja optimalnog sadejstva snaga NOVJ i bugarskih snaga.

Podsetimo, dva dana ranije 12. oktobra, Niš je obeležio 104 godine od oslobođenja u Prvom svetskom ratu.

Najpoznatiji niški spomenik izradio je zagrebački vajar Anton Augustinčić: Spomenik Oslobodiocima Niša – friz kojim je prikazana borba Stevana Sinđelića na Čegru, Kole Rašića koji diže ustanak zajedno sa Nišlijama, srpsku vojsku koja je od 1809. do 1918. u više navrata oslobođa Niš.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com