SportStari Niš

O BICIKLIZMU U NIŠU

Posle pojava prvih bicikala ili velosipeda na niškim ulicama poslednjih godina 19 veka, zatim brojnih drumskih trka u periodu pre i posle Prvog svetskog rata, najčešće od Niša do Niške banje, ali povremeno na znatno dužim stazama, čak i do Beograda, u 1936 god. osnovan je jedan od bolje organizovanih i agilnih biciklističkih klubova Koturaški klub Orao.

Delokrug Niškog kluba obuhvatao je čitavu teritoriju Moravske banovine, što znači da je biciklistički sport u Banovini još bio u povoju. Članstvo u klubu se moglo steći stek sa napunjenih 14 godina i posle prethodnog lekarskog pregleda. Članovi su se svrstavali u određene kategorije, počasni, dobrotvorni i redovni članovi.

Pored rekreativnog biciklizma članovi su išli na terensku, kasnije se govorilo na drumsku vožnju i biciklističke trke. Često se išlo na izlet do Mramora, a vraćalo se drumom preko Doljevca. Održavana su i takmičenja. Najveći broj takmičenja održavan je na stazi Niš – Niška banja i obratno. Start i cilj trka su redovno bili kod Spomenika oslobodiocima Niša. Tu su se delile nagrade, slikalo se za uspomenu i sastajalo i rastajalo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com