Društvo

Novogodišnji koncert i jubilej Filharmonije “Naissus”

Tradicionalni novogodišnji koncert Srpske omladinske filharmonije “Naissus” biće održan 11. januara u hali Čair u Nišu.

Novogodišnji koncert nosi naziv “We are the world”, a osim klasičnih melodija, biće izvedeni i pop-rok hitovi u novom aranžmanu, pod upravom maestra Zorana Andrića.

Na koncertu kojim Filharmonija obeležava značajan jubilej nastupiće deset vrhunskih solista iz Jermenije, Meksika i Italije. “Tradicija novogodišnjeg koncerta duga je 25 godina, a ovogodišnjim programom Srpska omladinska filharmonija “Naissus” obeležava deceniju od osnivanja. Pripremljen je zanimljiv program, drugačiji od svih dosadašnjih, a izvešće ga vrhunski vokali, koji su do sada nastupali na brojnim prestižnim festivalima od Amerike, Australije, Rusije, Hong Konga, Japana, Egipta, Izraela do gotovo svih evropskih zemalja”, kažu organizatori.

Foto: http://naissusyouthphilharmony.weebly.com/

Program koji se očekuje umnogome je drugačiji od svih dosadašnjih, jer će kao gosti, na koncertu nastupiti i Gale Kerber, Neša Galija, Dejan Najdanović Najda i Bora Đorđević pevač grupe Riblja čorba.

Biće zanimljivo čuti hitove Majkla Džeksona u orkestarskim aranžmanima i izvođenju ovog internacionalnog orkestra. Uz muzičare iz nekoliko gradova Srbije koji čine omladinsku filharmoniju, nastupiće čak 14 solista. Iz Italije dolaze dva tenora Marko Fruzoni, koga je niška publikaprvi put slučala pre pet godna i Simone Di Đulio i šest soprana Federika Grumiro, Lijeta Nakari, Kjara Tarkuini, Kjara Milini, Laura Andrejini i Valerija Atjaneze. Iz Beča nam dolaze još dva soprana, Neivi Martinez, umetnica iz Meksika, koju su Nišlije imale priliku da slušaju i Temin Šefer, Jermenka poreklom”, ističu organizatori.

Novogodišnji koncert Srpske omladinske filharmonije u hali Čair počinje od 20 časova, a ulaznice se mogu kupiti u Forum šoping centru i knjižari Tina u centru grada.

Uspešni i traženi, a bez stalne adrese

Foto: Aleksa P.

Filharmoniju “Naissus” čini oko 60 mladih, starosti od 16 do 27 godina. Učestvovali su na brojnim evropskim i svetskim takmičenjima i festivalima. Ovi kreativni mladi muzičari do sada su osvojili dve zlatne medalje u Pragu i Bratislavi i četvrto mesta u Beču, na svetskim takmičenjima mladih orkestara kao jedini predstavnici Srbije.

Dva puta su pozivani na takmičenje u Los Anđelesu, gde je trebalo da nastupe u najprestižnijoj koncertnoj dvorani na svetu Walt Disney Hall, međutim zbog nedostatka finansija to nisu uspeli da realizuju. Kao ni tada Filharmonija “Naissus” ni danas nema adekvatan prostor za vežbanje. Jednom nedeljno, ponekad i ređe, vežbaju u sali zgrade gimnazija “Stevan Sremac” i “Bora Stanković”.

Pored novogodišnjih, poslednjih nekoliko godina, Filharmonija priređuje i tradicionalne besplatne koncerte za građane u spomen paerku Bubanj.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com