Društvo

Novinarstvo u Nišu gubi dostojanstvo

Nikada više para Grad Niš nije izdvojio za sufinansiranje projekata. Medijima su ove godine podelili rekordnih 78,5 miliona dinara, pa je tako Niš u iznosu sredstava opredeljenih za konkurs za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja u samom vrhu u Srbiji.

Prema uslovima konkursa, komisija je trebalo da novac podeli po kvalitetu projekata i za realizaciju koja će dovesti do uvođenja, poboljšanja ili proširenja medijskog sadržaja, a od posebnog su značaja za informisanje građana.

Međutim, da bi građani bili informisani, oni moraju i da te medije, gledaju, čitaju, prate na internetu. Veoma prosto, ukoliko vas niko ne čita, ili mali broj njih onda vi nećete zadovoljiti taj kriterijum. To za komisiju očigledno nije bilo bitno. Tako su portalima koji prema svim analitikama imaju najveću čitanost, Niškim Vestima i Jugmedii, dodelili 400.000 dinara, odnosno 200.000.

Sa druge strane, sa 1.100.000 dinara nagrađen je Niški Portal koji prema analitici alexa.com još uvek nije vidljiv u Srbiji. Portal zonaplus.rs, je po kriterijumima komisije zaslužio 500.000 dinara, a prema analitici nalazi se na 9.768 mestu.

Novac je dobio, 450.000 dinara i Gradski portal 018, koji je u Srbiji na 6.772 mestu po vidljivosti. Vlasnik tog portala je inače za svoje medije dobio ukupno 2,5 miliona dinara. Sredstva na konkursu je dobio i sajt novostidana.rs, koji je po istom čitaču na 14.863 mestu u Srbiji. “Direct link dooo Beograd” sa portalom nasemesto.rs, takođe je dobio sredstva Nišlija, a po rangu alexa.com nalazi se na 3.048 mestu.

Oliver Paunović, vlasnik Niških Vesti

“Od svih portala koji su učestvovali na konkursu za medije iz Niša, Niške Vesti su ubedljivo najčitaniji i najcitiraniji portal, a u gradjanstvu je prepoznat kao društveno odgovoran medij sa preko 100.000 pratilaca na društvenim mrežama. Oni koji su odlučivali kojim će portalima pripasti novac gradjana u ovoj raspodeli nisu gledali čitanost portala, rang listu, broj zaposlenih radnika… Mnogo više novca od Niških Vesti su dobila raznorazna udruženja, PR agencije i portali koji se ne vide na analitici Googla i za koje Nišlije sigurno nisu ni čule, niti znamo gde će oni plasirati te sadržaje, tj ko će to videti! Što je još žalosnije neki portali imaju samo jednog zaposlenog radnika tj osnivača medija i služe za trange frange kombinacije. Objektivno novinarstvo u Nišu odavno ne postoji, a ovakvom raspodelom gubimo i dostojanstvo! Tražimo od gradonačelnika Niša Darka Bulatovića da zaštiti one medije koji svoj posao rade profesionalno, objektivno i odgovorno”, rekao je vlasnik Niških Vesti Oliver Paunović.

Svoje nezadovoljstvo raspodelom novca nije krila ni urednica portala jugmedia.rs Milica Ivanović.

“Neprijatno sam iznenađena činjenicom da se takoreći nepostojećim portalima, time mislim da su formirani nedavno, da su i meni kao veoma iskusnom portalskom novinaru na jugoistoku Srbije nepoznati, potpuno sam sigurna da nemaju novinare na terenu, nevidljivi su na svim meračima, dodele tako značajna sredstva. Sa druge strane su portali koji su afirmisani, prepoznati ne samo na jugoistoku, već i u čitavoj Srbiji, pa i van granica naše zemlje, sa velikim brojem zaposlenih i velikim brojem honorarnih saradnika, dobili minimalna sredstva nedovoljna za realizaciju projekata sa kojim su konkurisali”, istakla je Ivanović.

Novac je dobio i veliki broj produkcija, verovatno nepoznatih građanima Niša, od čijih se para i finansira ovaj medijski konkurs. Čak 650.000 dinara dobila je Manuela Radojković sa njenom agencijom “Helloanimatio”, “Produkcija Naisa” dobila je 850.000, produkcija “Deni video” 3.000.000, “Petar Pan 018” 300.000 dinara.

Najviše novca dobila je televizija Belle amie i Narodne Novine, zatim televizija Zona plus i Niška televizija.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com