Društvo

NOVI PROJEKAT BLAGOJA ILIJEVSKOG: Tajne sakralnih objekata u Nišu

Posle projekata koji se odnose na mostove, a potom i na izvore i izvorišta u Nišu i okolini, Blagoja Ilijeveski se okrenuo sakralnim objektima sa idejom da ih poseti, slika, ispriča priču o njima i tako “otkrije”njihove tajne, ali ih i ostavi budućim pokolenjima. Interesovanje za sakralne objekte nije slučajno. Potiče iz detinjstva, kaže Ilijevski, pa je projekat “Sakralni objekti Niša” neka vrsta ispunjenja njegovog dečačkog sna.

 

 

Blagoje Ilijevski

“Za sada sam pronašao 138 sakralnih objekata, od toga 121 pravoslavni , 8 ranohrišćanskih crkava i bazilika sa martirijumima, 4 džamije, po jednu Katoličku i Adventističku crkvu, hram Jehovinih svedoka, Jevrejsku Sinagogu i Romsko svetilište Zajde Bašće.

Projekat je podeljen u tri celine i to juče, danas, sutra. Prva celina, juče, obuhvata 18 sakralnih objekata koji su nekada služili za bogosluženje, a danas predstavljaju kulturno, duhovno, istorijsko, neprocenjivo nasleđe i bogastvo grada Niša. Tu ubrajam ranohrišćanske crkve i bazilike, pravoslavne, džamije i jednu sinagogu”, objašnjava Blagoja Ilijevski.

Celina “danas” obuhvata 114 sakralna objekta koja su aktivna i služe za bogosluženja. Tu spadaju pravoslavne crkve, ima ih 87, 18 zapisa i 1 zavetrina, 2 džamije, 1 katolička crkva, 1 adventistička crkva, 1 hram Jehovinih svedoka, svetilište Zajde Bašče kao i 2 pravoslavne crkve koje ne pripadaju Nišu.

“To su crkva Sv.Onufrije kod Kalne, a interesantna je, bar meni, što je na ovoj teritoriji, a i šire, ovo jedina crkva koja je posvećena ovom svecu. Druga crkva je crkva Sv.Bogorodice u selu Kamenica kod Knjaževca koja je izgrađena, možda, prva na ovim prostorima sa dve kule zvonare, kao i interesantne, a mislim i jedinstvene ikone na kojoj je Sv.Petka oslikana gola prilikom raspeća. Romsko sveto mesto Zajde Bašče, iako nije registrovano u zakonu o crkvama i verskim zajednicama meni je privuklo pažnju i uvrstio sam ga za izložbu zbog toga što ta legenda postoji više od 400 godina, a o tome je pisao i putopisac Evlija Čelebija kao i jedna ruska naučnica koja je odbranila doktorsku disertaciju o toj legendi”, objašnjava Blagoja Ilijevski .


U okviru ove celine postoji jedna podcelina. To su sakralni objekti u zatvorenim institucijama kao što su Kazneno popravni zavod Niš i Vojska Srbije.

“Namera mi je da ovi sakralni objekti budu po prvi put prikazani široj javnosti Niša. Dozvolu za slikanje sakralnih objekata u KPZ dobio sam od Ministarstva pravde preko Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. Dozvolu od Vojske Srbije još uvek nisam dobio iz meni nepoznatih razloga, ali imam informacije kojim svecima su posvećene crkve i biće predstavljene samo sa imenima svetaca”, kaže autor projekta.

Projekat obuhvata još jednu celinu “sutra” u kojoj su prikazani objekti koji se grade ili su u planu izgradnje. Radi se o šest hramova Srpske pravoslavne crkve.

“Na području samog grada Niša postoje 32 verska objekta, od toga 26 pravoslavnih i 6 ostalih veroispovesti, koji su aktivni. U prigradskom i seoskom području nalazi se 61 pravoslavna crkva, 18 zapisa i 1 zavetrina. Tri najveće crkve u Nišu su Saborni hram Sv. Trojice, hram Sv. Cara Konstantina i Carice Jelene i hram u KPZ crkva Sv.kralja Stefana Dečanskog.

Crkve na celokupnoj teritoriji grada Niša posvećene su svecima kojih ima 36. Najpoštovaniji sveci na celokupnoj teritoriji grada Niša su Sv Ilija i Sv.Petka. Svetoj Petki je posvećeno 10 hramova, a Svetom Nikoli 9.

Još jedna zanimljivost, a trebalo bi da se razmisli o tome, je potez od sela Kamenica do Knez Sela. Na ovom potezu postoje tri manastira i 10 crkava, tako da bi ovaj potez mogao da se proglasi za Svetu Goru Niša. Na ovoj teritoriji se u ataru Gornjeg Matejevca nalazi i najstarija crkva na području Niša Crkva Svete Trojice ili Latinska Crkva”, ističe Blagoja Ilijevski.

Blagoja Ilijevski dodaje da njegovo interesovanje za sakralne objekte potiče otuda što je bukvalno odrastao u crkvenom dvorištu.

“Iz tog dečačkog perioda ostalo mi je sećanje da prvo kada uđem u crkvu osetim mir i tišinu, ono što se kaže čuješ tišinu ma kolko da je bila buka i galama u dvorištu”, kaže Ilijevski.

Interesovanje za akralne objekte nije ga napustali ni kada je odrastao.

“Posetio sam veliki broj sakralnih objekata. Kruna mojih poseta sakralnim objektima je poseta Hilandaru gda sam proveo dva dana i jednu noć. Posetio sam crkvu Vaznesenje Sv.Bogorodice i divio se ikoni Trojeručice. Obišao sam manastirsku riznicu, u kojoj se čuvaju vredne relikvije, i biblioteku u kojoj je zapisana srednjevekovna istorija Srbije. Nadam se da će uskoro biti završena rekonstrukcija manastirskog kompleksa koji je izgoreo u katastrofalnom požaru. Pre tri godine trebao sam da odem i do Jerusalima, ali zbog nekog neporazuma nisam, ali se nadam da ću jednog dana i tamo da stignem, što bi predstavljalo vrhunac mojih poseta sakralnim objektima”, zaključuje Blagoje Ilijevski.

Sakralni objekti Niša je treći projekat Blagoja Ilijevskog u zadnjih šest godina i sa ovim projektom zaokružio je triptih o javnim dobrima Niša. Da bi ostvario ovaj projekat obišao celokupnu teritoriju grada Niša, a to je pet opština i sedamdeset prigradskih i seoski naselja.

“Cilj ovog projekta je da registrujem sva sveta mesta gde se ljudi mole svom bogu bez razlike u veroispovesti. U zakonu o crkvama i verskim zajednicama ragistrovano je 36 crkava i verskih zajednica na teritoriji Republike Srbije, a prema nekim istraživnjima ima oko stotinu crkvi i verskih zajednica. Jedino svetilište koje nije registrovano u zakonu, a našlo je mesto na ovom projektu, jeste romsko svetilište Zajde Bašče”, ističe Blagoja Ilijevski.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com