Društvo

“Izvori i izvorišta” – neprocenjivo blago grada Niša

JKP „Naissus“ Niš i Udruženje Makedonaca „Vardar“ iz Niša, povodom obeležavanja 82. godišnjice rada i postojanja ovog gradskog preduzeća planirali su izložbu „Izvori i izvorišta Niša“ autora Blagoja Ilijevskog.

Građani Niša mogli su danas u Niškom kulturnom centru da vide kojim vodenim bogastvom raspolaže ovaj kraj.

Podaci su ostali zabeleženi na fotografijama autora koji je uložio i dosta vremena i napora da zabeleži svaki izvor na koji je tragajući za njima naišao.

Blagoje Ilijevski, autor izložbe

“Mogu slobodno da kažem da su izvori kulturno, istorijsko i arhitektonsko nasleđe i neprocenjivo bogatstvo koje Niš ima. Oni su na žalost zapostavljeni. Ideja je da zajedno sa JKP Naissus ukažemo građanima da moramo da se potrudimo da ih sačuvamo za buduće generacije. Znamo da su prošlost, sadašnjost i budućnost zasnovani na vodi. Oko vode su crkve, manastiri, naselja. Gde je bila voda tu je bio život”, kazao je autor fotografija Blagoje Illijevski.

Za 82. godine postojanja JKP Naissus izgrađeno je oko 1.500 kilometara vodovodne i oko 750 kilometara kanalizacione mreže.

Igor Vučić, direktor JKP “Naissus” Niš

“Ova izložba fotografija pokazuje i širi svest o vodama koje su na teritoriji grada Niša i koje moramo sačuvati zbog budućnosti. Kao što su nama naši preci ostavili nezagađena izvorišta, tako ih i mi moramo ostaviti našoj deci. Trenutno građani Niša piju jednu od najkvalitetnijih voda u regionu, a to potrvrđuju svakodnevna ispitivanja”, ističe direktor JKP Naissus Niš Igor Vučić.

Blagoje Ilijevski radio je dve godine na prikupljanju materijala za ovu izložbu. Pre ove beležio je objektivom i sve mostove Niša. Za organizaciju ove izložbe zaslužno je i Udruženje Makedonaca “Vardar”, kao i Sekretarijat za kulturu i informisanje grada Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com