Društvo

Blagoje Ilijevski- čovek koji je fasciniran vodom

Blagoje Ilijevski iz Niša je čovek koji je fasciniran vodom, koji pored vode pronalazi sebe, želi da ukaže na njenu vrednost i značaj za život čoveka. Svoje slobodno vreme poslednjih nekoliko meseci je provodio u prirodi tragajući da izvorima i izvorištima. Posmatrao ih je i kroz objektiv fotoaparata i tako otrgao od zaborava. Za sada je u Nišu i okolini pronašao preko 140 izvora i izvorišta koji su svi brižljivo zabeleženi, kako slikom, tako i podacima o mestu gde se nalaze. Oduševio se kada je tokom svog traganja naišao na izvor star 115 godina o kome brinu meštani sela Cerja.

„Da krenem u potragu za malim izvorima podstaklo me je to što se o njima niko ne brine“, kaže autor fotografija Blagoje Ilijavski. „Voleo bih da  neko počne da se stara o njima jer su oni jako važni  za ljude koji treba da znaju gde se ti izvori nalaze. Njihov značaj je u tome jer voda koja se nalazi u njima  znači život, jer bez vode nema života“.

Pronaći sve izvore bilo je naporno, a Blagoju su u tome pomagali i meštani pojedinih sela.

„Uvek kada krenem da tragam za nekim izvorom svratim do sela da pitam meštane znaju li oni za neke skrivene izvore, one koji nisu svakodnevno pred nama i nalaze duboko na nekoj planini. I oni me uvak upute ka pravom mestu“, kaže  Blagoje Ilijevski. „Sa druge strane nije mi bilo teško jer volim i da pešačim i da planinarim. Tako sam spojio dve lepe stvari u jednu korisnu. Lepo je što sam našao sve te izvore i ukazao na njih“.

Blagoje Ilijevski kaže da su izvori značajni za ljude, da su se ranije u blizini izvora podizala naselja i to iz opravdanog razloga jer bez vode ništa ne bi moglo da se uradi. To ga je podstaklo da podseti ljude na mesta gde voda izvire iz zemlje jer su mnogi sa dolaskom vodovoda zaboravili na njih, a nekada su znali i satima da pešače da bi zahvatili vodu i doneli je do kuće.

„Izvor je bio mesto okupljanja jer je voda značila opstanak nekog naselja. Moglo se bez svega, ali ne i bez vode, pa je njena dragocenost utoliko veća. Niko se ne naseljava tamo gde nema vode jer je ona preduslov svega“, dodaje Ilijevski. „Za izvore su vizane i druge priče. Pored izvora su se okupljali meštani da podele svoja iskustva, mladi da se zabave i malo odahnu od svakodnevnih obaveza. Sve se „vrtelo“ oko tog žubora vode koji je podsećao na život“.

Ilijavski dodaje da je posebno bio oduševljen izvorom koji potiče iz 1094. godine i nalazi se u selu Cerje.

Foto: Privatna arhiva, Blagoje Ilijevski

„Oduševio sam se kada sam pronašao ovaj izvor koji postoji 115 godina i koji je očuvan jer su ga meštani uredili. To samo potvrđuje moju ideju da je voda bila jedan od glavnih preduslova da se na nekom mestu nastane ljude i da tu žive“, kaže Balagoje Ilijevski. „Pronašao sam još takvih izvora novijeg datuma, ali me je ovaj fascinirao. Napravljen je od prirodnog materijala, kamena, voda protiče pored kamena i trave i u potpunosti se uklopio u prirodno okruženje. Kamo sreće da na ovaj ili bar sličan način sačuvamo svoje najvće prirodno bogastvo. Gotovo da smo jedina zemlja koja može da se pohvali kvalitetnom vodom koju možemo da pijemo bez da je pre toga flaširamo, a to nam je od prirode dar“.

Inače, Blagoja Ilijevskog niška javnost je upoznala pošto je od zaborava otrgao preko stotinak mostova koji se, takođe, nalaze u Nišu i okolini Niša. Nišlije su mogli da ih vide na izložbi koja je nakon toga organizovana, ali se autor tih fotografija nije zaustavio na tome, krenuo je u novo istraživanje.

JKP „Naissus“ Niš i Udruženje Makedonaca „Vardar“ iz Niša, povodom obeležavanja 82. godišnjice rada i postojanja ovog gradskog preduzeća planirali su izložbu „Izvori i izvorišta Niša“ autora Blagoja Ilijevskog. Izložba na kojoj je trebalo da bude izloženo 140 fotografija izvora u Nišu i okolini Niša je odložena zbog vremenskih (ne)uslova. Mada građani nisu videli kojim vodenim bogastvom raspolaže ovaj kraj, podaci su ostali zabeleženi na fotografijama autora koji je uložio i dosta vremena i napora da zabeleži svaki izvor na koji je tragajući za njima naišao.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com