Društvo

NIŠLIJKA BRANI BOJE SRBIJE U AMERICI: Učila od senatora i diplomirala kao najbolja na koledžu

Jelena Jevtić polako osvaja Ameriku. Ova mlada Nišlijka koja u septembru puni tek 23, pre par dana je diplomirala na Bluefield State College u Zapadnoj Virdžiniji kao student generacije. Jelena je na ovom koledžu završila osnovne studije političkih nauka i stekla zvanje diplomirani politikolog.

Jelena je jednu godinu srednje škole pohađala u Americi, a nakon završene Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu dobila je stipendiju i otišla na koledž gde je postala istaknuta liderka.

“Moje iskustvo na američkom koledžu bilo je neverovatno, jer sam dosta naučila o američkoj politici, kao i o međunarodnim odnosima iz američke perspektive. Tokom studija, bila sam predsednica studentskog parlamenta i bila deo dva počasna društva, što je doprinelo mom profesionalnom uspehu. U celoj ovoj priči porodica mi je bila najveća podrška”, istakla je Jelena tokom svečanosti povodom diplomiranja.

Jelena Jevtić sa senatorom

Da je tokom studija bila zapažena, govori i nedavni poziv od senatora Džoa Menčina Trećeg iz Zapadne Virdžinije, da radi u njegovom kabinetu. Mladim ljudima koji dolaze iz različitih zemalja na studije političkih nauka u SAD, rad u američkom Kongresu u Vašingtonu predstavlja veliku čast, kaže Jelena.

„Ovog semestra imala sam priliku da radim za senatora iz Zapadne Virdžinije. Upoznali smo se pre par godina na sajmu poslova i razgovarali o budućnosti američke politike, nakon čega mi je bila ponuđena praksa u njegovoj kancelariji u Vašingtonu. Tokom staža, pohađala sam saslušanja Komiteta za međunarodne odnose i Komiteta za oružane snage i pisala memorandume za senatora. Takođe sam sarađivala sa raznim zakonodavnim asistentima za međunarodne odnose, bezbednost i imigraciju kako bih naučila što više o američkom zakonodavnom procesu. Prošla sam i kroz obuku za obavljanje tura US Capitol-a i bila vodič za stanovnike Zapadne Virdžinije i prijatelje senatora“, navodi Jelena.

Mladoj Nišlijki ovo iskustvo doprinelo je da upozna mnoge uticajne ljude, ali i da dobije staž u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu.

Jelena će prvo iskoristiti pauzu koja zasluženo sledi da poseti Niš, tokom juna će raditi i međunarodno istraživanje u Srbiji povodom obrazovanja studenata o razrešavanju sukoba i uspostavljanju mira u regionu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com