Kultura

Niški crkveni hor Branko u poseti Poljskoj

Niška crkvena pevačka družina Branko je proteklog vikenda boravila u Poljskoj u poseti Poljskoj pravoslavnoj crkvi i Muzičkom univerzitetu Frederika Šopena u Varšavi, gde je održala vrlo posećen i uspešan koncert.

U nedelju 13. maja tekuće godine, hor Branko zajedno sa katedralnim horom hrama Svete Marije Magdalene iz Varšave u istoimenom sabornom hramu Varšavske Mitropolije uzeo je učešće na liturgiji kojom je načalstvovao Mitropolit Varšave i cele Poljske Sava.

Uveče, hor Branko je u punoj Koncertnoj sali Muzičkog univerziteta Frederika Šopena (UNIWERSYTET MUZYCZNY FRYDERYKA SHOPINA) u Varšavi održao koncert pod naslovom Srpska horska muzika, u izvođenju sa još dva poljska hora – Vokalni ansambl Muzika cerkov.pl i Vokalni ansambl Horske dirigenture Muzičkog univerziteta Frederik Šopen, pod rukovođenjem dvoje dirigenata, Sare Cincarević i Miloša Bogića.

Koncert je organizovan od strane Muzičkog univerziteta Frederik Šopen, a pod patronatom Pravoslavnog kulturnog centra Svetih Ćirila i Metodija i Ambasade Republike Srbije u Poljskoj.

Na programu sva tri hora su bila dela srpskih duhovnih i svetovnih autora čija izvođenja je publika pažljivo odslušala i veoma toplo primila zahvalivši se gromoglasnim i dugotrajnim aplauzom. Solo deonice vrlo upečatljivo izveli su Marijana Radosavljević (sopran), Danica Gostović Ćirić (alt), Andrej Cincarević (bariton), Lazar Lazarević (bariton) i sveštenik Vladica Savić (tenor) ispred hora Branko kao i Lukas Hajdučenia (bariton) ispred hora Horske dirigenture Muzičkog univerziteta.

Trodnevni boravak u Varšavi upotpunjen je srdačnim i toplim prijemom pri Ambasadi Republike Srbije u Varšavi od strane srpskog ambasadora gospodina Nikole Zurovca i konzula gospođe Olivere Dobričanin.

U povratku hor je posetio veliko nacističko stratište iz Drugog svetskog rata, Koncentracioni logor Aušvic, kao i Košice – grad pobratim sa našim gradom Nišom, gde je ostvaren kontakt sa gospođom Evom Dekanovskom, počasnim konzulom Republike Srbije u Slovačkoj.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com