Kultura

Niški burek „začinjen“ rock’n’rollom

Serija letnjih koncerata u Nišu se nastavlja. Tradicionalne Dane bureka otvoriće Đorđe David i bend “Death Saw”, a koncert na amfiteatru na keju počinje u 21:15.

Potpuno mi nije važno koji je povod našeg dolaska u Niš. Ovoga puta su to Dani bureka, koji ću rado probati, ali ono što obećavam je da ćemo mi taj burek začiniti jednom dobrom i kvalitetnom svirkom. Kroz odabir pesama ćemo napraviti malu naznaku onoga što spremamo za oktobar mesec kao nov album”, kaže Đorđe David.

Grad Niš doživljava kao svoj, tim pre što je tradicija rokenrola na ovom prostoru jako izražena.

Niš jeste grad koji jako volim. Niš je grad rokenrola, što se odmah povezuje sa Galetom (Kreber), Najdom (Deliverence) i Nešom (Galija), jer oni jesu reprezent. Imao sam priliku da u Studentskom domu u Beogradu pogledam film o niškoj Hipi dolini koji je producirao vaš sugrađanin Oliver (Paunović) i tek posle toga mi je postalo jasno koliko jaku tradiciju rokenrola je Niš imao u prošlosti. Tim me više raduje što ću se ponovo posle dužeg vremena pojaviti pred niškom publikom koja ima pedigre i apsolutno pravo da ocenjuje da li je neko OK ili nije OK, u onom muzičkom smislu”, objašnjava Đorđe.

Niš je ozbiljan grad i mladima u njemu treba dati identitet, kaže. Mišljenja je da Srbija ima potencijal da uz podršku države pronađe svoje mesto na festivalskoj karti Evrope, zbog čega je, doduše sam, započeo ozbiljnu medijsku kampanju.

Festivali koje imamo, sa svojim određenjem, masovnošću, snagom i bitnošću, mogu da pomognu Srbiji da se ustoliči na festivalskoj mapi Evrope i postane poštovana kulturološka destinacija. Okosnica su Bir fest, Zaječarska gitarijada i Nišvil džez festival, koji je pokazao i dokazao da, na krvave muke, ipak, može da se uradi priča i ovde na jugu zemlje. Pogledajte samo broj imena muzičara sa svetskih džez enciklopedija koji su nastupali prethodnih godina na Nišvilu. Prema tome, moja borba je da se ove tri najznačajnije muzičke manifestacije stave na budžet države rame uz rame sa Exitom. Ukoliko se to desi, kroz turističku ponudu koju jedna takva priča nosi, Srbija bi bila definisana kao zemlja koja nije prevelika, ali ima velike i kvalitetne razloge da privuče strance sa svih kontinenata, a svoje mlade ljude zadrži ovde. Kada država stane iza nečega to ne može da se ne shvati kao ozbiljna stvar”, optimističan je Đorđe David.

Osvrnuvši se na brojne manifestacije na kojima je poslednjih godina sve više rokenrola, Đorđe je dao i ocenu da idu bolji dani za sve.

Jug se budi. Rekao bih da su lokalni lideri konačno ukapirali da tamo gde se pruži prostor rokenrolu, tu se ostaje na vlasti. Ko zaboravi na rokenrol, a pogotovo ko zaborai na jug Srbije uvek je gubio vlast. Mislim da su ti konci konačno povezani i mislim da dolaze bolji dani”, zaključuje Đorđe David.

Posle koncerta u Nišu “Death Saw” i Đorđa Davida već 17. avgusta očekuje nastup na tradicionalnim Preobraženjskim danima u Beloj Palanci, a potom 19. avgusta na Birfestu.

Kad organizator pogreši

Nisam siguran da li je organizatorska ili štamparska greška ali sam pročitao da se na otvaranju Dana bureka najavljuje da nastupam sa Generacijom 5, što nije tačno. Oni jesu moja biografija i moja lična karta, ali sa njima nisam od 2001. godine. “Death Saw” je naziv mog sadašnjeg benda, ali publiku ćemo častiti i pesmama mojih starih saradnika”, kaže Đorđe.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com