Kultura

Janković: “Bjelogrlić poziva glumce da bojkotuju festival u Nišu”

Filmski susreti u Nišu protiču sa nikada više publike i sa nikada manje glumaca. Zašto glumci bojkotuju Festival u Nišu?-pitanje je koje često postavljaju novinari, ali odgovora zvaničnog nema, osim da je u pitanju sukob unutar njihovog “esnafa” i da nema veze sa organizatorima i sa niškom publikom.

Mnogi se prisećaju poziva glumca Predraga Mikija Manojlovića, upućenog preko Glumačke organizacije Srbije, da se Filmski susreti bojkotuju zbog jednog od organizatora, Udruženja filmskih glumaca Srbije i njenog predsednika Rastka Jankovića. Rastko Janković, predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije potvrdio je na TV Zona plus, ono što se “šapuće” u kuluarima u toku održavanja najvećeg filmskog festivala u Srbiji, da se pojedini glumci nisu pojavili pred niškom publikom jer ih Dragan Bjeloglrić zove i traži to od njih.

“Dragan Bjelogrlić preti, bije i vređa. A tu situaciju znamo od pre dve godine, gde Gagu Antonijevića podmuklo udara, sa pričom da je kao krenuo ka toaletu, ili već gde, šatro, i onako ga podmuklo udara. On čovek zavaljen, ono, u  hotelu, čovek sedi, tu su neke kolegenice i kolege. I on je protiv nasilja. I on sada poziva ljude da ne dolaze. Pa dobro, ako si takav šmeker, pa dođi. Ja sam ga zvao da dođe, ne samo ja, svi smo ga zvali. Oni bojkotuju, kao. To su smislili, to je taj izraz, bojkot”, rekao je Janković gostujući na TV Zona plus.

Njegov kolega Đorđe David je podsetio da Bjelogrlić ima film ove godine i da je taj film otvorio festival.

“Mene samo interesuje ta slika, kada se završi film. Oni će se sigurno naslađivati time”, dodao je Đorđe David, a onda se Janković uključio i rekao da je došao reditelj filma “Trag divljači” koji se poklonio niškoj publici.

“Hvala mu što je došao i svaka mu čast, niko drugi nije došao. I sada ispada ovi njima brane da dođu”, rekao je Janković.

 

Đorđe David je istakao da publika ne zaboravlja.

“Ako si u stanju da dozvoliš da te neko ucenjuje na taj način, ja ću reći otvoreno, iz čisto političkih razloga, onda je taj neko napravio ogromnu grešku u koracima, jer je umetnost nadživela bilo koju politiku. To što taj neko pokušava da uradi mešajući na najbrutalniji način politiku u ono što se zove umetnost, pogotovo u ovakvu vrstu festivala neće proći jednostavno dobro od strane publike, karma je čudo. To je tako, ja vam odgovorno tvrdim  uvek bilo, i u muzici i kada je film u pitanju. Svako ima pravo na svoje političko, seksualno opredeljenje, da navija za klub za koji hoće, da jede meso ili ne jede meso, ali to ne treba da meša u nešto što se zove profesija i to ne treba da meša u nešto što se zove gostoprimstvo, u nešto što se zove tradicija i na kraju krajeva u nešto što se zove grb i zastava”, rekao je Đorđe David i zaključio na kraju da je ovaj festival ozbiljna umetnička odrednica kada je u pitanju država Srbija.

Foto: www.ni.rs

Glumac Dragan Bjelogrlić negirao je izjavu predsednika Udruženja filmskih glumaca Srbije Rastka Jankovića da se pojedini glumci nisu pojavili pred niškom publikom jer ih on zove i traži to od njih.

On je podsetio u izjavi Niškim Vestima da je ovo Udruženje protivzakonito odbilo da primi preko 120 glumaca u svoje udruženje. Među 120 odbijenih glumaca nalaze se najveća glumačka imena, kazao je Bjelogrlić i dodao da UFGS broji manje od 60 članova.

„Odbijeni glumci su pokrenuli sudski spor protiv UFFS-a i bojkotuju sve akcije koje UFGS sprovodi, sa pravom smatrajući da UFGS ne zastupa prava glumaca, već odredjene interesne grupe“, istakao je Bjelogrlić i dodao:

„Meni je žao što se to dešava na Filmskim Susretima, za taj festival me vezuju najlepše uspomene, ali UFGS zaista ne zastupa glumce Srbije“, naglasio je popularni Bjela.

On je na kraju rekao da je bojkot Filmskih susreta u Nišu pokrenuo Miki Manojlović.

Svakog leta u Nišu više od pola veka okupljaju se umetnici, preuzimaju ključeve grada, slave domaći igrani film i ocenjuju najbolje.

Pročitajte još…

Zašto glumci bojkotuju Festival glumačkih ostvarenja u Nišu?

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

13 Komentara

  1. Ovaj tip Rastko, fizionomija govori, je vrlo loš tip, loš čovek. Jadna Marija u koga se zaljubila.
    Taj je uništio tako dobre, tradicionalne FS, koje pratim svake godine, a on ih je ove godine degradirao i izneverio pre svega nas, publiku!

    1. Najgore sto je covek, kvazi glumac, smirant! A, i Djordje David, eksklizivac Pinka, propali pevac, se umesao u glumu,sa iskusatvom iz rijaliatija ! Sns propaliteti !

    2. Nije bitan on i njegova fizionomija vec nipodastavanje publike koji “kao” bojkotuju.
      Da ne krene publika da bojkotuje njih?

  2. možda je loš čovek, ali je veliki glumac. to kako je rastko vozio avion u sns spotu zajedno sa još jednim doajenom srpskog glumišta, lepomirom (ne mogu da se setim prezimena), ostaće zabeleženo u analima svetske kinematografije 💪💪.

  3. Glumci su usoali glupi, zahvaljujuci publici oni imaju posla, sta bi bilo da publika bojkotuje glumce i njihova ostvarenja, da ne ode u bioskop i da ugasi tv na prikazivanje njihovih filmova, glumci zapitajtese malo. A o Manojlovicu i Bjelogrlicu da ne pricam….

  4. Ako tako kažu dve gromade srpskog filma, Rastko Janković i Đorđe David, mora da je sve istina.

  5. Hoće li mi neko reći u kojim filmovima igra dotični Rastko Janković,osim u filmu SNS,znam još jedan?Kakav glumac,takvo udruženje.

    1. Upoznajte se sa delom i radom Rastka Jankovića, zatim razmislite ko ste Vi, a ko on i koliko je čovek veći glumac nego političar. Izvolte, veličajte druge…

      1. Kakva dela, kakav rad… jedina “uloga” po kojoj je doticni poznat jeste ona avijaticarska u izbornom spotu. A da, umeo je i da zapeva na skupovima.
        Covek je nula u svakom mogucem smislu.

  6. Bjelogrlić je na podmukli i pokvareni način udario i udarao kolegu kao što i podmiklo objašnjava da nema veze sa bojkotom. Kvaran kao mućak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com