Obrazovanje

Niška učenička kompanija „Ekolim“ plasirala se na evropsko takmičenje

Učenici prvog razreda Gimnazije “Bora Stanković”, osvojili su treće mesto na državnom takmičenju učeničkih kompanija što ih je plasiralo na evropsko takmičenje koje će se održati od 29. juna do 15. jula.

Kompaniju „Ekolim“ čini petočlani tim učenika koji su izradili panele za prikupljanje solarne energije od praznih limenki, koji se koristi za dogrevanje prostorija. Iako su na regionalnom takmičenju učestvovale 52 kompanije, PR menadžerka učeničke kompanije, Kaja Gavrilović ističe da je treće mesto na državnom takmičenju izuzetan uspeh, s obzirom na to da su svi oni učenici prve godine srednje škole.

„Nije mala stvar osvojiti treće mesto na državnom takmičenju. To je ogroman uspeh kad uzmemo u obzir da smo mi učenici prve godine srednje škole i da nama tek prilike dolaze. Već smo uspeli da napravimo nešto čime činimo celu školu ponosnom“, rekla je učenica.

Onlajn nastava donela je i „mladim preduzetnicima“ malih poteškoća, jer je celokupna komunikacija prebačena u onajn sferu, što ih je podstaklo da razviju dodatne veštine.

„U normalnim uslovima bismo išli na takmičenje u Beograd, imali bismo uživo komunikaciju sa žirijem. Ovako smo morali da imamo tehničku podršku i da sve prilagodimo na neki viši nivo, da bi se bolje realizovalo. Bilo je teže, ali ne toliko da bi nas sprečilo u ostvarenju našeg cilja“, navodi Kaja Gavrilović.

Mentorka učeničke kompanije, Ana Ivić Veljković, smatra da su učenici upravo zbog pomenutih poteškoća izgradili samopouzdanje i da na pravi način prenose jednu društvenu odgovornost i podstiču ekološku svest.

Učenici su tokom projekta, pored timskog i takmičarskog duha, razvili komunikacione i organizacione veštine, veštine liderstva, ali su se naučili i strpljenju, kako navode. Trenutno rade na pripremi za naredni nivo takmičenja i motivisani su da nauče nove veštine i suoče sa sa novim izazovima.

Na evropskom takmičenju, kompanija „Ekolim“ može postati najvidljivija kompanija u Evropi, a za to su im potrebni glasovi publike. Takođe poručuju da nikad nije kasno za promene i da mali korak doprinosi očuvanju životne sredine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com