Društvo

Niška SLUŽBA ZA MEDIJACIJU uveliko radi prve predmete

Služba za medijaciju u niškom sudu formalno postoji već mesec dana, u poslednjih 15 dana ova služba dobila je šest predmeta.

Medijacija je oblik mirnog rešavanja sporova u kojem učestvuju dve ili više strana, uz pomoć neutralne treće strane – medijatora. Ovaj procss je dobrovoljan.

 “Mi već imamo šest predmeta koje smo uputili na medijaciju. Sledi čitav postupak a do sporazuma još nije došlo jer je rano”, kaže Sanja Kostić sudija Osnovnog suda u Nišu.

Medijator nije sudija – ne donosi odluku; on vodi proces, dok strane same kontrolišu ishod spora.

Medijacija se preporučuje u svim slučajevima osim kada su u pitanju teška krivična dela.

“Svi oni koji imaju postupak pred sudom ali i oni koji nemaju, a jesu u spornom odnosu sa komšijom, rodbinom jesu pozvani da medijacijom pokušaju da reše problem. Svi oni pre nego podnesu tužbu mogu da pokušaju da spor reše putem medijacije – to je dopuna sudskog postupak, oni mogu da se vrate u sudski postupak ili da ga pokrenu kasnije ako medijacija ne da očekivane rezultate”, kaže Kostić.

“Ako su stranke u sudskom postupku a žele da spor reše medijacijom, spor pred sudom biće u zastoju 60 dana, ako ne reše za to vreme vratiće se u sudski postupak ”, kaže Milica Zlatković sudija Višeg suda u Nišu,

Medijacija teško može da se primeni kada je u pitanju nasilje u porodici.

Medijacija ima visoku stopu uspeha čak do 85%, jer dogovor može da se postigne već na prvoj sesiji tvrde niške sudije.

Troškovi medijacije su mnogo manji, stranke dele troškove.

Primer: Za vrednost predmeta spora, do 100 hiljada dinara koji se rešavaju pred Osnovnim sudom, čitav posao medijacije košta 7500 dinara.

Medijacija će olakšati posao sudovima i smanjiti broj predmeta, uverena je sudija Milica Zlatković.

Služba za medijaciju: Zgrada suda, kancelarija br. 78 Viši sud u Nišu; 018 504 031

PREDNOSTI MEDIJACIJE:

  • BRZINA – Dok slučaj u rukama advokata ili suda može trajati mesecima ili godinama, medijacijom se problemi najčešće rešavaju u roku od jednog dana.
  • TROŠAK – Kraći vremenski period znači manje troškova – naknada koja se isplaćuje medijatoru predstavlja daleko manju novčanu svotu od one koja se izdvaja za finansiranje često dugih sudskih postupaka.
  • POVERLJIVOST – Dok su sudska ročišta po pravilu javna, medijacija je strogo poverljiv postupak. Važno je naglasiti da medijator ne može da svedoči na sudu o sadržaju medijacije. Strane i medijator potpisuju Sporazum o poverljivosti kojim se obavezuju da će sve držati u tajnosti, a sesije medijacije se ne evidentiraju ni na bilo koji način.
  • FLEKSIBILNOST – Ne postoje nikakva pisana pravila i propisi o tome kako bi trebalo voditi proces medijacije. Strane imaju potpunu slobodu da sa medijatorom pronađu odgovarajući način za produktivan rad.
  • BOLJA KOMUNIKACIJA – Medijator podstiče strane da otvoreno razgovaraju, što im omogućava bolje razumevanje srži problema i vodi uspostavljnju prekinutih ili narušenih odnosa.
  • RAVNOPRAVNOST – Sve strane u postupku medijacije su ravnopravne. Dok su u parnici procesne uloge strogo podeljenje, u medijaciji nema osuđivanja, niti okrivljivanja za konkretne probleme.
  • KONTROLA – Strane u svakom trenutku imaju potpunu kontrolu nad tokom i ishodom spora, dok se sudski postupak kreće po striktno utvrđenim pravilima, a presudu je nemoguće predvideti.
  • NEMA STRESA – Medijacija podstiče atmosferu rešavanja sukoba, a ne sukobljavanja; sprovodi se u neutralnoj i prijatnoj sredini, što smanjuje stres i anksioznost. Nasuprot tome, u sudskom postupku strane postaju i ostaju neprijatelji.
  • WIN-WIN – Slaganje sa sporazumom je visoko izraženo zbog toga što je rešenje prihvatljivo za obe strane, kao i zbog toga što je ono postignuto zajedničkim radom; u parnici jedna strana sigurno gubi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com