Društvo

Niška Banja obeležila Dan opštine i Dan Oslobođenja u Prvom i Drugom svetskom ratu

Parastosom i polaganjanjem venaca žrtvama u Prvom i Drugom svetskom ratu, gradska opština Niška Banja obeležila je Dan Opštine i Dan Oslobođenja od okupatora.  Venci su položeni na spomen kosturnicu palim junacima u Prvom svetskom ratu i na spomenik palim borcima u Drugom svetskom ratu.

“Na današnji dan opština Niška Banja postala je jedna od Opština grada Niša. Spomenik kostutnice je podignut u čast palim junacima u Prvom svetskom ratu i Prvom balkanskom ratu. To su ljudi iz opštine Niška Banja i Prva Kutina koji su dali svoje živote kako bismo mi danas mogli da živimo slobodno”, Predsednik opštine Niška Banja, Dušan Živković.

Spomenik kosturnicu je podigla 1920. godine Opština Niška Banja, Opština Prva Kutina i društvo “Knjeginje Zorke”.

 

“U vreme Prvog svetskog rata, Niška Banja je bila zasebna celina i posebno se obeležava oslobođenje Niša koje smo juče obeležili, a posebno danas obeležavamo oslobođenje Niške Banje žrtvama ove opštine i okolnih sela”, Branislav Radovanović,  predsednik Udruženja ratnih potamaka 1912-1920 grada Niša.

Niška Banja sa oklolnim selima izgubila je veliki broj žrtava koji su položili svoje živote za oslobođenje.

“Na ovom spomen obeležju upisano je svega 20-ak zrtava, međutim, predviđa se da je negde oko 1500 žrtvava je položio svoje živote”, kazao je Radovanović.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com