Društvo

Položeni venci, obeležena 79. godišnjica oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu

Godišnjica oslobođenja u Drugom svetskom ratu obeležena je u centru grada polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima na Trgu kralja Milana, venci su položeni i u spomen-kompleksu na Bubanju.

Vence su položili gradonačelnica NIša Dragana Sotirovski sa saradnicima, predstavnici Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, udruženja boraca, veterana i potomaka ratnika, predstavnici Grada i sekretar Ministarstva za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja.

Članovi Saveza udruženja narodnooslobodilačkih ratova Srbije (SUBNOR) i danas su bili u centru grada kako bi odali počast junacima zalagajući se da mladi poštuju i neguju srpsku istoriju i tradiciju.

„Sa ovog mesta šaljemo poruku da više nikada ratova ne bude, ni u gradu Nišu, ni u Srbiji. Šaljemo poruku da naša deca nikad ne zaboravljaju naše tradicije, da uče, da budu dobri ljudi i da ostaju u Srbiji. Na istom smo putu kao i naši preci“, rekao je Anđelko Milićević, predsednik SUBNOR-a u Nišu i član predsedništva SUBNOR-a Srbije.

Velika žrtva je podneta da bi danas Niš živeo u slobodi, istaknuto je na polaganju venaca.

“Danas je važan datum za građane Niša i svi građani Niša treba da znaju da nije bilo te junačke i herojske žrtve srpskih oslobodilaca, da oni danas ne bi živeli u miru i slobodi“, poručio je istoričar prof. dr Dejan Antić koji je u svojstvu državnog sekretara istakao kako je grad podneo veliku žrtvu za današnju slobodu Nišlija.

1941. otvoren je i koncentracioni logor na Crvenom Krstu, na kojem su mnoge Nišlije skončale. Kroz taj logor prošlo je više od 30.000 ljudi. Preko 12.000 civila je zarobljeno i preko 12.000 civila iz tog logora odvedeno na brdo Bubanj, gde je likvidirano.

Niš je za vreme okupacije pretrpeo brojna razaranja, samo u toku aprilskog rata Niš je više puta bombardovan od strane nacističkih vazduhoplova. Niš je od jeseni 1943. od strane savezničke avijacije bombardovan više od 60 puta. Vrlo je važan 20. oktobar 1943. godine zato što je tog dana stradalo preko 250 civila u samom centru grada.

Tačno 8. oktobra te 1944. godine počela je operacija oslobađanja Niša, ali se to konačno desilo tek na današnji dan, pre skoro osamdeset godina.

Snage Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, Bugarske armije i sovjetskog vazduhoplovstva proterale su nemačke jedinice iz Niške Banje, a odatle krenuli i naterali ih da se preko Južne Morave povuku dalje.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com