DruštvoEkonomija

Niš se uključio u projekat “Podatke otvori, na mapi se stvori”

Niš je jedan od četiri lokalne samouprave u Srbiji koje su se uključile u projekat “Podatke otvori, na mapi se stvori”. Cilj ovog projekta je unapređenje kvaliteta života i efikasnosti usluka koje gradovi i opštine pružaju građanima i privredi. Lokalne samouprave su dužne da do septembra otvore svoje podatke, koji će koristiti za pravljenje aplikacija za unapređenje usluga.

Na ovaj način građani će u potpunosti biti informisani o svim oblastima javnog života. O tome je bilo reči i na sastanku  predstavnika Grada Niša, organizacije “PALGO smart” i UNDP-a, koji finansira projekat takozvanog “otvaranja podataka”. Praktično to znači da će svi podaci koji se tiču različitih oblasti biti dostupni u elektronskoj formi na jednom mestu što je  i zakonska obaveza lokalnih samouprava.

“Primera radi, ako imamo iz jedne službe podatke o lokaciji kladionice, a iz druge lokaciju vrtića, ukrštanjem tih podataka  dobićemo infotmacju da li su  kladionice na propisnoj udaljenosti od vrtića. Ovakav način rada ima i ekonomske efekte,a jedna od dobiti je i otvaranje novih radnik mesta”, kaže Ivan Pavlović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte.

Predstavnici lokalne vlasti u ovom projektu dobijaju detaljna uputstva na koji način da realizuju proces otvorenosti podataka.

“Lokalna samouprava dobiće priručnik u kome se nalaze upustva kako da  podatke učine dostupnim. Priručnik je nastao kao rezultat upitnika koji su popunile 43 lokalne samouprave. Podaci se moraju dati samo u formi tabela jer tako mogu najlakše da se obrade.  Kada lokalne samouprave otvore podatke, a to bi trebalo da učine do septembra, počeće stvaranje aplikacija sa tim podacima koje će biti od koristi građanima, jer je osnovni cilj da se poboljša, odnosno, pojednostavi svakodnevni život građana”, objasnila je  Andreja Gluščević iz “PALGO smart”-a.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com