DruštvoEkonomija

JEFTIN TRENSFER NOVCA IZ INOSTRANSTVA DO 7.SEPTEMBRA: Sigurno i lako slanje novca iz inostranstva u Niš

Ostalo je još nedelju dana za sve građane Niša, koji žive u matici i van granica naše zemlje, da se prijave za učešće u programu “Doznake zasnovane na blokčejn tehnologiji za grad Niš” i po povoljnijim uslovima pošalju novac iz dijaspore svojima u Nišu.

Ovaj jednistveni pilot-projekat sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj, UNDP, u saradnji sa Gradom Nišom i Kancelarijom za lokalni ekonomski razvoj i projekte.

Zainteresovani se mogu prijaviti putem portala sigurnoilako.rs popunjavanjem formulara sve do 7. septembra. Svima koji se prijave biće omogućeno da najbližima u Nišu pošalju sredstva uz proviziju ne veću od tri odsto, umesto dosadašnjih deset, koliko iznose bankarski troškovi korišćenjem drugih vidova brzog transfera.

Prijavljeni za učešće mogu vršiti i primati uplate iz inostranstva od 100 evra ili 100 američkih dolara nakon 12. septembra. U momentu uplate, primalac u Nišu dobija na svoj mobilni telefon ili email adresu QR kod. Sredstva primljena na ovaj način se potom mogu iskoristiti namenski za plaćanje računa i kupovinu životnih potrepština. Rok za korišćenje sredstava je 5 dana od prijema uplate, odnosno dobijanja QR koda, a najkasnije do 15. oktobra.

“Projekat je počeo u avgustu i, s obzirom da je reč o novini, sprovodi se u maksimalno kontrolisanim i bezbednim uslovima za sve učesnike. Jako smo zadovoljni interesovanjem Nišlija. Očekujemo da pilot-projekat pokaže kako funkcioniše ovakav način transfera i koje sve koristi nudi učesnicima, te da u budućnosti bude šire primenjivan”, kaže Željka Topalović iz Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, UNDP, i menadžerka pilot-projekta.

Inicijalna ideja potekla je upravo od UNDP-ja, čiji su predstavnici, uverivši se u kapacitete grada Niša za razvoj naprednih tehnologija, odlučili da testiranje transfera doznaka iz rasejanja pomoću blokčejn tehnologije započnu u Nišu, nekadašnjem centru elektronske industrije.

“Zbog velikog broja ljudi u dijaspori koji su iz Niša, kao i svih onih koji šalju novac iz inostranstva, zaključeno je da bi naš grad bio najpovoljnije mesto da se jedan ovakav projekat testira s obzirom na povoljnosti koje nudi. Pored toga prepoznat je kontinuiran rad lokalne administracije, privrede i naučno-obrazovnih institucija na tome da Niš ponovo bude centar naprednih tehnologija”, potvrdio je Milan Ranđelović, načelnik Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com