Promo

Niš ima lekara koji rešava najzahtevnije komplikacije na oku

Dr Marko Zlatanović, od nedavno doktor medicinskih nauka, trenutno asistent Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu na Klinici za očne bolesti, sigurno postaje nezaobilazna karika oftalmološke struke južno od Beograda u oblasti vitreoretinalne hirurgije.

Doktor Marko je redak primer srpskog lekara koji je nekako zadužen za rešavanje mogućeg, često i nemogućeg kada je u pitanju vitrektomija oka, hirurgija koja rešava očne komplikacije. Zato njegove niške kolege ne brinu kada je on u blizini.

Takozvana vitreoretinalna hirurgija kojom se on bavi nekoliko godina se primenjuje u cilju lečenja komplikacija oka kao što su dijabetesne retinopatije, kada postoji krvarenje, otok, infekcija unutar oka, teška povreda oka, određene komplikacije nakon operacije katarakte, kod zapaljenja unutar oka itd. Radi se o hirurgiji oka koja popravlja ili stabilizuje vid. Ovom operacijom uklanja se staklasto telo i uklanjuju se sve materije (krvarenja, infekcije, zapaljenja) koje mogu da blokiraju ili zamagle svetlost koja se fokusira na mrežnjači. Suština je da se kroz mali rez na belom delu oka rešavaju sve promene i tako stvaraju uslovi za najbolji mogući vid.

Poseban fokus njegovog rada je u poslednjih nekoliko godina bio na istraživanju u okviru stanja kapilarne mreže u makuli kod pacijenata sa dijabetesom bez klinički vidljive dijabetičke retinopatije u odnosu na zdravu populaciju. Rezultati tog rada očnu hirurgiju Niša postavljaju na listu svetske oftalmologije, a njegov rad postaje prvi naučni rad iz ove oblasti i tako predstavlja značajan doprinos razvoju niške i srpske očne struke.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Pozdrav svima koji imate bilo kakve sumnje u ove predivne ljude , vrhunske strucnjake , pomocno osoblje iznad svih ocekivanja prijatno i usluzno , lekar koji rade svoj posao profesionalno .
    Sve sta mogu reci je jedno veliko od srca hvala za dr. Marka koji me je operirao , spasio ono sta se po mnogima nije moglo spasiti , povratio mi je vid na desnom oku koji sam izgubio u toku par sati sto posto.
    Javio sam se na pregled dosao u pola 11 i vec u 13 h zavrsio na operacionom stolu. Imao sam ablaciju retine i odmah su pristupili hirurskoj intervenciji iako je bio praznik nersdni dan osoblje na celu sa dr. Mladenom su nazvali dr. Marka koji se pojavio nakon pola sata sat vremena. Nakon detaljnih pregleda i zakljucaka i smernica sta je hitno uraditi , nije nista prepusteno slucaju sve te preglede je ponovno obavio i dr. Marko .
    Izuzetno savesno i odgovorno.
    I ono najiskrenije od svih njih koji tamo rade je bilo
    “Garancije nema postoji samo pokusaj i nada a mi verujemo da mozemo vratiti vid na desnom oku.”
    I tako krenusmo u avanturu dodirnuo sam dno u trenu od normalnog vida bez ikakvih pomagala do totalnog gubitka vida na desnom oku.
    Strah , neizvesnost , operacija , mesec dana oporavka i nezadovoljstva , 6 meseci privikavanja i kao nekog boljeg vida uz pomoc naocala , zatim nova operacija vadjenja silikonskog gela iz oka koji je stavljen tokom operacije vitrektomije . I onda desetak dana oporavka i laganog vracanja osmeha na licu.
    Sta reci sada . Naocare ne nosim , vid je jasan nije idealan ali je sasvim ok , citam i najsitnija slova na kutijicama za lekove za naocalama nemam potrebe i ponavljam nije sve 100 posto kako je bilo ali sigurno je bar 95 posto kako sam video i pre ove tragedije koja je dosla iznenada i bez najave.
    Nemam sta reci osim jedno veliko HVALA Dr. Marko
    Hvala Dr. Mladene
    Hvala svim ostalim Dr. i veliko hvala svim sestrama i pomocnim radnicima jer su svi oni pokazali da imaju srca da imaju duse razumevanja i da im je sve ovo posao koji vole i koji rade na najbolji i najkvalitetniji nacin ne stedeci ni svoje slobodno vreme ni svoje neradne dane nista a sve sa ciljem da pacijentu pruze maksimalno kvalitetnu uslugu. Ja kao vozac sigurno ne bih mogao sa jednim okom . Zahvaljujuci njima ja najnormalnije obavljam svoje poslove evo jos malo godina je prosla nakon prve operacije i ja sam vremenom sve zadovoljniji.
    HVALA OD SRCA SVIMA VAMA I ZELIM VAM SVAKO DOBRO I USPESAN RAD.
    POLILINIKA MAJA ….HVALA…
    HVALA VAM LJUDI NEKA VAS SRECA PRATI I BOG DRAGI CUVA ❤💪👍👍👍

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com