Zdravlje

Veliko interesovanje za predavanje DR MAJE ŽIVKOVIĆ

KONGRES GLAUKOMATOLOGA SRBIJE

Do nedelje Kopaonik će biti mesto okupljanja oftalmologa iz cele Srbije, održava se 6. Kongres glaukomatologa Srbije sa medjunarodnim učešćem, a organizator je Udruženje glaukomatologa Srbije. Najveća pažnja očne struke ove godine biće usmerena na izlaganja niške doktorke Maje Živković, što je i potpuno očekivano jer je pre par meseci upravo ona ponela nagradu Medis za najbolju iz oblasti oftalmologije.

Doprinos doktorke Živković borbi protiv glaukoma je nemerljiv, doktorirala je na temu glaukoma, a već tradicionalno svake godine inicira otvorena vrata gde na hiljade njih prolazi kontrolu očnog pritiska i samim tim daje veliki doprinos borbi protiv slepila.

Podsećamo, glaukom predstavlja relativno čestu optičku neuropatiju koje se manifestuju povišenim vrednostima očnog pritiska, progresivnim oštećenjem optičkog nerva, ispadima u vidnom polju. Od ove bolesti boluje oko sto miliona ljudi na globalnom nivou i predstavlja vodeći uzrok slepila.

Nedavno je baš docentkinja Živković uputila apel široj javnosti da imaju svog oftalmologa, da su važni redovni pregledi oka. Ona je tom prilikom i priredila kratku edukaciju kroz 10 stvari koje moramo znati o glaukomu.

Prema najavama organizatora kongresa doc. dr Maja Živković će održati čak dva predavanja, prvo predavanja će se baviti operacijom katarakte sa ugradnjom multifokalnih sočiva kod pacijenata sa glaukomom tj. doktorka će predstaviti značaj realizacije ovakvih operacija kod pacijenata sa glaukom i kada je to moguće uraditi. Predavanje se temelji na iskustvu u operacionoj sali i bogatoj hirurškoj praksi. Predavanje će ukazati na važnost ranog otkrivanja glaukoma i da je kod stabilnih, početnih glaukoma, kada su na vreme otkriveni, moguće uraditi operaciju katarakte sa ugradnjom ove vrste sočiva – multifokalnih sočiva, posle koje pacijentima više nisu potrebne naočare ni za daljinu ni za blizinu, jer zašto nekog uskratiti za bolji vid u tom slučaju. Ali, ukazaće i na probleme kod uznapredovalih i komplikovanih glaucoma. U tom slučaju nije preporuka ugraditi ovu vrstu sočiva već treba uraditi operaciju katarakte sa ugradnjom standardnih, ali najkvalitetnijih monofokalnih sočiva posle koje nisu potrebne naočare za daljinu, ali jesu potrebne za blizinu, čitanje, rad na kompjuteru i sl.

U finišu kongresa doc. dr Maja Živković će predstaviti kolegama i koleginicama iz cele Srbije najnoviju terapiju za lečenje bolesti žute mrlje – novi lek na našem tržištu značajan u tretmanu pomenute bolesti, što će biti ujedno i njeno drugo obraćanje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com