Društvo

Niš dobio novi pokretni digitalni mamograf

PRINCEZA KATARINA DONIRALA NOVI MOBILNI MAMOGRAF KLINIČKOM CENTRU NIŠ

Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina uručili su danas Univerzitetskom kliničkom centru Niš veoma značajnu donaciju novog mobilnog mamografa. Isporuka je obavljena u prisustvu i uz podršku Nj.E. prof. dr Danice Grujičić, ministarke zdravlja Srbije, ispred Belog Dvora u Beogradu. Ministarka Grujičić je ovom prilikom uručila posebnu zahvalnicu Nj.K.V. Princezi Katarini i njenoj Fondaciji, za dugogodišnju predanu saradnju i nesebičnu pomoć zdravstvu Srbije.

Ukupna vrednost donacije je veća od 22.400.000 dinara (210.000 dolara), a nabavka ove medicinske opreme ključne za spasavanje života, obezbeđena je velikodušnošću gospodina Ričarda Jankova, izvršnog direktora, i njegove neprofitne organizacije „Upward Bound Youth“ iz Ohaja, koji su prepoznali veliki značaj napora Princeze i njene Fondacije da podrže zdravstveni sistem Srbije.

Foto: PR Kraljevskog Dvora Beograd

Ministarka Grujičić je rekla: “Želim da istaknem značaj Fondacije naših dragih Karađorđevića koja već dugo godina postoji i koja je za zdravstvene ustanove učinila puno“ podsetivši da pomoć nije usmerena samo zdravstvu, nego svim ugroženim kategorijama stanovništva. Njena Ekselencija je ukazala na značaj ranog otkrivanja karcinoma dojke i pozvala kolege „da stimulišu žene da što češće dolaze na mamografiju da bi nam skrininzi uspeli, jer rano otkriven karcinom dojke je apsolutno izlečiva bolest”. „Vaša Fondacija je primer odgovornog odnosa Kraljevske porodice prema građanima Srbije i primer delatne ljubavi, uvažavanja njihovih potreba i pružanja pomoći onima koja je najpotrebnija“ navedeno je u zahvalnici koju je ministarka danas uručila Princezi.

Fondacija Princeze Katarine donirala u junu 2009. godine prvi mobilni digitalni mamograf na Balkanu, zahvaljujući Fondaciji Stavros Niarhos. Od tada do maja 2022. godine pregledano je više od 160.000 žena i mnogi životi su spaseni zahvaljujući ranom otkrivanju. Kao rezultat 13 godina skoro svakodnevne upotrebe ove jedinice za digitalnu mamografiju, aparat nije više mogao da obavlja svoju finkciju, uprkos naporima Fondacije da ga popravi. Sada će novi uređaj koji je uspešno postavljen u mamografsku radnu stanicu u kamionu, koje je ranije donirala Fondacija Stavros Niarhos, nastaviti da stiže i do najudaljenijih sela kako bi žene mogle da urade preventivne preglede.

Foto: PR Kraljevskog Dvora Beograd

„Veoma sam se zabrinula kada sam čula da mobilni mamograf, koji smo donirali 2009. godine, više ne može da radi. Zato sam sada presrećna i oduševljena jer isporučujemo novu jedinicu ove vrste Kliničkom centru Niš. Veoma sam zahvalna našem dragom prijatelju gospodinu Ričardu Jankovu i njegovom timu koji su nam tako velikodušno pomogli da ovo omogućimo. Dobro znam koliko je ovaj uređaj važan, te da svakim danom svog rada donosi mnogo dobrog svima. Njegov doprinos očuvanju zdravlja žena Srbije je izuzetan, ali on nam donosi i nešto više, donosi osećaj mira i spokoja, kao i spasenja i nade. I to ne važi samo za pregledane žene, već uključuje i njihove porodice, prijatelje, i sve voljene, bliske osobe. Narod Srbije ima jednu veoma dobru izreku – „bolje sprečiti nego lečiti“ i ja se sa njom u potpunosti slažem. Prevencija je od najvećeg značaja jer kada se rak dojke otkrije rano, na vreme, može da se efikasno leči, uz velike šanse za dobar ishod bolesti. Imamo sjajne lekare, ali moramo i sami da im pomognemo, tako što ćemo biti odgovorni za svoje zdravlje. Veoma je važno što ova jedinica može da stigne i do najudaljenijih mesta. Na taj način, ne čekamo da žene same dođu na pregled, već pregled donosimo njima. Oduševljena sam jer je prva mobilna mamografska jedinica ponovo u funkciji, osposobljena da nastavi sa svojom važnom misijom, za dobrobit pacijenata i medicinskih radnika“, izjavila je Nj.K.V. Princeza Katarina.

Foto: PR Kraljevskog Dvora Beograd

Zajedno sa Kraljevskim parom Srbije i ministarkom, uručenju su prisustvovali i Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša, prof. dr Zoran Perišić, direktor Kliničkog centra Niš, prof. dr Dragan Stojanov, načelnik Odeljenja radiologije Kliničkog centra Niš, prof. dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje „Batut“, dr Mirjana Uzunović-Mako, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, g-din Momčilo Mirić, izvršni direktor „Tim Co d.o.o“, članovi Kraljevskog medicinskog odbora i g-đa Ana Dornik, predsednica udruženja žena koje su preživele rak dojke „Žene za žene“.

“Niš od danas ponovo ima pokretni digitalni mamograf, dar Fondacije princeze Katarine Karađorđević. Prisustvovala sam uručenju donacije, kamionu sa najsavremenijom opremom za dijagnostikovanje kancera dojke. Namenjen je Nišlijkama ali i svim ženama na jugu centralne Srbije u čije sredine će već od ponedeljka pokretni mamograf stići. Njihovim Kraljevskim Visočanstvima, princezi Katarini i prestolonasledniku Aleksandru ovo nije prvi put da pomažu Nišu i zdravstvenim ustanovama u kraju. U UKC Niš stigla je u međuvremenu i magnetna rezonanca koju je obezbedila država”, rekla je Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša.

Foto: PR Kraljevskog Dvora Beograd

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com