Društvo

Nastavak podrške jačanju kapaciteta Opštinske uprave u Beloj Palanci

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Jelena Žarić Kovačević razgovarala je danas sa predsednikom opštine Bela Palanka Goranom Miljkovićem o planovima razvoja, kako infrastrukturnim, tako i u oblasti e-uprave.

Žarić Kovačević je izrazila zadovoljstvo time što prvi ciklus poseta jedinicama lokalne samouprave započinje baš u Beloj Palanci, navodeći da je u pitanju opština sa najvećim brojem doktora nauka po glavi stanovnika u Evropi.

Ona je ukazala na to da ova činjenica zaslužuje veliko poštovanje, a Bela Palanka posebno mesto na mapi Srbije, jer su osnova svakog napretka ljudi i ulaganje u ljudski kapital.

Ministarka je podvukla da je zajednički zadatak lokalnog rukovodstva i državnog vrha stvaranje optimalnih uslova za to da mladi ostanu da žive u svojim sredinama nakon školovanja.

Ministarka je ocenila da je, zahvaljujući projektu „Lokalna samouprava za 21. vek“, oko 13.000 švajcarskih franaka i 1,5 miliona dinara izdvojeno za unapređenje poslovanja Opštinske uprave, čime je omogućeno sprovođenje stručnog usavršavanja službenika, nabavljen softver za praćenje ljudskih resursa, unapređeni ljudski i tehnički kapaciteti i nabavljena vredna IT oprema.

Ministarstvo je, kako je naglasila, ulagalo i u funkcionisanje edukativnog centra za pomoć privredi, održavanje tradicionalne manifestacije „Dani Banice“, uz napomenu da je važno da se u narednom periodu podstakne imlementacija još nekih projekata koji su od značaja za ovu lokalnu zajednicu.

Žarić Kovačević je istakla važnost početka rada novog softverskog rešenja – Pisarnica, koje omogućava moderno elektronsko kancelarijsko poslovanje, i dodala da očekuje da će video-nadzor, čiju instalaciju pomaže Ministarstvo, biti realizovan do kraja godine.

Prilikom posete Beloj Palanci, ministarka je obišla Jedinstveno upravno mesto, za čije funkcionisanje je resorno ministarstvo pre nekoliko godina obezbedilo 5,2 miliona dinara, i ujedno Opštinskoj upravi donirala 20 laptop računara sa pratećom opremom kao podršku radu i razvoju elektronske uprave.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com