Zdravlje

Niš dobio najsavremeniji 3D mamograf

Kraljevska porodica Karađorđević donirala je niškom Kliničkom centru najsavremeniji 3D mamograf, jedinstven na ovim prostorima, koji je za čak 40 odsto precizniji u dijagnostici od pokretnog.

Najsavremeniji mamograf za rano otkrivanje raka dojke kakav se koristi samo u evropskim i svetskim zemljama vredan je 300.000 dolara, a njega su Centru za radiologiju u Nišu donirali NJKV Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina Karađorđević. Oni su takođe Klinici za dečju hirurgiju poklonili pacijent monitor vredan 10.000 dolara.

„Sigurna sam da je mamograf u pravim rukama i da će omogućiti dalje unapređenje kvaliteta rada, kao i bolju i bržu dijagnostiku bolesti dojke. Govorim kao žena, kao majka, da dođete u centar da ne bi bilo kasno. Ja radim za vas, ja radim za Srbiju, ja radim za sve ljude, a ponajviše za žene, jer mi treba da budemo žive zbog naše dece i unuka. Osećam se emotivno jer dve godine čekam ovaj aparat“, rekla je princeza Katarina.

Direktor niškog Kliničkog centra Zoran Radovanović kaže da je u Nišu uz pomoć dosadašnjeg digitalnog mamografa za 9 godina pregledano više od 100.000 žena sa juga, te da je to glavni razlog što se kraljevska porodica odlučila da ovakvu jednu vrednu donaciju daruje baš niškoj Klinici.

„Uz pomoć 3D mamografa rezultati će biti još precizniji, on je jedini na ovim prostorima, najbolji trenutno koji postoji i jedini na Balkanu. Pruža 30-40 posto bolje dijagnostičke mogućnosti nego svi ostali raspoloživi digitalni mamografi“, kaže Radovanović.

On ističe da će na taj način biti smanjen broj obolelih od raka dojke, jer je, kako tvrdi, gotovo sve što se rano otkrije, potpuno izlečivo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com