DruštvoZdravlje

Preventivni pregledi bez uputa za rano otkrivanje raka dojke u Kliničkom centru

S ciljem prevencije raka dojke i promocije zdravlja, Centar za radiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš, organizuje još jedan preventivni skrining dojke. Počev od 1.marta, sve žene starosti između 50 i 69 godina, bez uputa i zakazivanja moći će da urade skrining mamografiju u periodu od 8 do 20 sati, navode na sajtu UKC Niš.

U Centru za radiologiju u periodu od 8 do 20 sati , planirano je da svakodnevno bude pregledano 60 žena, a akcija će trajati sve dok bude zainteresovanih pacijentkinja.

Mamografija je dijagnostička metoda koja pomoću rendgenskog snimanja beleži promene u tkivu dojke u ranoj fazi razvoja. Pregled je besplatan i traje nekoliko minuta, a žene koje žele da obave skrining mamografiju, potrebno je da se prijave na broj telefona Centra za radiologiju 060 733 3930 i na dan pregleda sa sobom ponesu ličnu kartu i zdravstvenu knjižicu.

Prema njihovim rečima, ovakve akcije su pokazale da su preventivni pregledi dojki najznačajniji za rano otkrivanje bolesti bez tegoba. Ako se bolest otkrije u ranom stadijumu izlečenje je preko 95 odsto kod žena.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com