Stari Niš

“Nema više starog Niša”, uskoro monografija o Ansamblu “Merak”

Ansambl “Merak”, prvi ansambl starogradske muzike u ovom delu Srbije, za koji je karakteristično vrhunsko višeglasno pevanje, nesumnjivo je svojim interpretacijama obeležio nišku i srpsku muzičku i kulturnu scenu i postavio standarde, koji će teško biti dostignuti. Nakon četrdesetogodišnjeg rada o ovoj niškoj grupi biće izdata i monografija, koja će ostaviti trag o jednom vremenu, koje mlađe generacije nisu mogle da osete. O vremenu kada je sve bilo uređeno i kada su zabave i osmesi na licima bile svakodnevnica gotovo svih Nišlija.

Zoran Petković Glihi otkrio je Niškim Vestima da će monografija imati čak 11 poglavlja. Počinje pričom novinara Ljubiše Sokolovića o nastanku pesme “Zašto Sike, zašto”, ali će je činiti i mnoge druge zanimljive priče o četrdesetogodišnjem radu niškog Meraka. Pisali su je upravo oni koji su nosili “Merak” u srcu i duši, rekao je Petković.

 

Zoran Petković Glihi, član Ansambla “Merak”; Foto: privatna arhiva

“Mi smo zadovoljni i najvažnije mnogi naši prijatelji koji su sarađivali ili su se samo družili sa nama su ostavili tako lepe utiske o našem radu, da ja sve to čitajući ne mogu a da se ne osećam ponosnim. Najdraže od svega mi je što sve to nismo forsirali, već smo uspeli samo svojim kvalitetom da se tako visoko uzdignemo”, kaže Glihi.

Monografija je rađena u punom koloru A4 formata. Specifično će biti i to da će se u okviru nje nalaziti i CD kao poklon čitaocima. Za dizajn je zadužen Mile Radičević.

“Merak” je prvi ansambl starogradske muzike u ovom delu Srbije. Osnovali su ga članovi niškog Akademskog hora. 01.09.1978. godine.

“Prvi nastup ansambla, održan je u MIN-ovom restoranu i odjeknuo je kao bomba u kafanskom životu Niša. Do tada su muzičke grupe bile klasične. Četvoroglasno pevanje ansambla od osam članova u to vreme još uvek nije bilo viđeno u Nišu”, priseća se Zoran Petković Glihi, jedan od članova grupe.

To je njihov zvanični početak, ali oni su počeli mnogo pre toga. Najpre su pevali dalmatinske klape u horu, a onda su shvatili da mogu mnogo više od toga.

“Jedna od naših karakteristika bila je da smo mi animirali gotovo sve umetnike koji su bili kompatabilni sa našim izvođenjem. Osim Minje Markovića, Jovica Gavrilović je aranžirao gotovo sve pesme “Meraka”, Boža Milivojević je napisao antologijsku pesmu “Nema više starog Niša”, ne treba zaboraviti ni Minju Alijevu, Ljubišu Šaranca. Interesantno je da smo na Festivalu Niška jesen počeli saradnju i sa Naebojšem Đorđevićem, koji je napisao pesmu “Slava” i još neke pesme za nas”, priseća se Zoran Petković.

Ansambl “Merak”; Foto: printscreen youtube

Kako izaći iz horske muzike

“Shvatili smo da ustvari mi ne moramo da budemo vokalna grupa. Nabavili smo klavirski izvod starogradskih pesama i pokušali da mi to vokalno interpretiramo. To je bio izazov, jer ipak su klavirske partitura prilagođene tom instrumentu, a ljudske mogućnosti su nešto drugo. Na kraju smo se dosetili da proširimo naše aktivnosti da osim vokalnog dela imamo i instrumentalni”, otkriva Petković.

Zoran Petković Glihi

U to vreme bili su u izuzetnoj muzičkoj formi, jer su radili svakodnevno. Imali su intenzivne probe da bi tog 1. septembra 1978. godine izašli u MIN-ov hotel i napravili bum.

“Nakon toga imali smo po nekoliko nastupa nedeljno. Gotovo svako veče smo imali po neki poziv. Mi smo se trudili i mislim da smo ostali o visokom izvođačkom nivou”, kaže Glihi.

Snimili su 81. godine prvu ploču sa izvornim i gradskim pesama. Posle toga smuo izdali još 7 long plej ploča. Kao prekretnicu u njihovom radu navode saradnju sa Milanom Minjom Markovićem, članom Ansambla “Lutajuća srca”. On je napisao desetak pesama i upravo su one i obeležile njihov 40-togodišnji rad.

Značajna specifičnost ansambla “Merak” su tekstovi u kojima su opevani Niš i neka stara, lepša vremena. Naime Ansambl u većini svojih pesama, peva o svom gradu. Pesme “Niške meraklije”, “Niški korzo”, “Кod Margera”, “Palilulske divne noći”, “Niške bekrije”, “Ide Mika pesme peva”, “Dođi nam u Niš”, “Julka Palilulka” i mnoge druge, kao i antologijska pesma “Nema više starog Niša”, pevaju o lepom, starom Nišu, o vremenima koja još žive u sećanjima mnogih Nišlija pa se zato često nalaze na programu mnogih radio i TV stanica.

“Pevali smo o poznatim niškim gradskim kafanama, o atmosferi u kafanama, u gradu i kroz pesme opisali društveni i boemski život grada Niša u tom vremenu. Ništa nije kao što je bilo. To je vreme koje treba zapamtiti i zabeležiti”, kazao je Glihi Niškim Vestima.

O Ansamblu »Merak« mnogo se pisalo u štampi, kako u dnevnim listovima, tako i u nedeljnim i mesečnim izdanjima. Ovaj ansambl je postao odrednica u važnim enciklopedijskim izdanjima: »Niškom leksikonu«, »Enciklopediji Grada Niša« – tom kultura, časopisima: »Ekonomika«, Zbornicima Narodnog muzeja u Nišu.

Ansambl “Merak”; Foto: printscreen youtube

U scenskim predstavljanjima, u pozorištu i TV medijima, angažovani su vrhunski saradnici, scenaristi, glumci, karikaturisti i autori svih drugih oblasti stvaralaštva, koji su radili i stvarali u Nišu – pre svih scenarista, pisac i aforističar Timošenko Milosavljević, glumački i bračni par Miroljub-Riki i Ivana Nedović, glumac Desimir Stanojević, glumica Jasminka Hodžić, karikaturista Aleksandar Blatnik, prof.dr Dragana Mašović itd, čime je „Merak“ doprineo razvoju kulturnog stvaralaštva u decenijama iza nas. Osim toga održana su i četiri solistička koncerta, na kojima su se kao gošće pojavile vrhunske srpske interpretatorke gradskih pesama i romansi: Olivera Marković, Ljiljana Šljapić, Mirjana Pejić, …

“92. godine smo prvi uveli scenski nastup na Festivalu Niška jesen. Angažovali smo Jasminku Hodžić, glumicu Narodnog pozorišta u Nišu, koja je tada tek diplomirala, ona je pred kraj pesme ušla na scenu i rekla je jedan stih. Već sledeće godine je bilo  nekoliko pesama gde su autori uvodili scenske delove”, kaže Zoran Petković.

Кao prvi ansambl ove vrste u novijoj istoriji Niša, „Merak“ je znatno uticao na formiranje mnogobrojnih, sličnih ansambala u Nišu a direktno je učestvovao i u stvaranju Festivala gradskih pesama i romansi »Niška jesen«. U jednom trenutku, po opštem mišljenju, Niš je, po broju i kvalitetu ansambala gradske muzike, bio vodeći grad u Republici, ispred Beograda i Novog Sada. Ovome je Ansambl “Merak” dao nesumnjiv doprinos.

 

 

 

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com