Zdravlje

Nema novoobolelih od hepatitisa C na niškoj nefrologiji

Epidemija heptatisa C na Klinici za nefrologiju u Nišu i dalje je na snazi ali u poslednjih 45 dana nije registrovan niti jedan novooboleli od te bolesti, rekao je pomoćnik direktora niškog Kliničkog centra Goran Stanojević.

Epidemija hepatisa C proglašena je krajem juna na Klinici za nefrologiju, a od te bolesti obolelo je do sada 25 pacijenata koji dolaze na dijalizu.

„Svi pacijenti oboleli od hepatitisa C su dobro, čak je kod jednog pacijenta registrovan prestanak aktivnosti virusa“, izjavio je Stanojević.

On je kazao da su stručnjaci Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Instituta za javno zdravlje u Nišu kontrolisali sve potencijale uzroke širenja infekcije i rezultati tih kontrola trebalo bi da stignu naredne nedelje.

Goran Stanojević, pomoćnik direktora niškog Kliničkog centra

„Mi smo preduzeli sve mere kako bi suzbili dalje širenje infekcije u skladu sa merama koje su predložili Institut za javno zdravlje i Komisija za interhospitalne infekcije“, istakao je Stanojević.

Rukovodstvo Kliničkog centra u Nišu prošle nedelje je potvrdilo postojanje epidemije hepatitisa C na Klinici za nefrologiju i tom prilikom je rečeno da javnost nije ranije obaveštena o epidemiji jer se broj obolelih kreće u svetskim okvirima kada je reč o krvno prenosivim infekcijama dijaliziranih pacijenata.

„Rizik oboljevanja od krvno prenosivih infekcija medju dijaliziranim pacijentima je do deset odsto, a na Klinici za nefrologiju imamo sada 275 pacijenata koji se dijaliziraju“, rekao je Stanojević na konferenciji za medije koja je održana prošlog ponedeljka.

Direktorka Klinike za nefrologiju Branka Mitić izjavila je tom prilikom da je epidemija hepatitisa C otkrivena prilikom rutinske kontrole u junu.

„Odmah nakon dobijanja pozitivnih rezultata salu u kojoj su se ti pacijenti dijalizirali zatvorili smo za prijem novih pacijenata. Lekari i medicinske sestre koji rade sa obolelim pacijentima nemaju kontakt sa ostalim delom klinike“, izjavila je Mitić.

Prema njenim rečima, kontrolisani su svi aparati za dijalizu tako da je isključena mogućnost da je bolest prenošena tim putem, ali tačan uzrok epidemije biće poznat kada stigne nalaz epidemiloške službe.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com