Zdravlje

Pauza u programu transplantacije zbog korone

Po novom Zakonu svi smo donori, ali uprkos tome trenutno na bubreg čeka 700 ljudi. Sa ovakvim podacima dočekan je Dan donora koji se obeležava 12. oktobra. Zbog pandemije koronavirusa, program transplantacije bio je obustavljen, kao i u celom svetu. O tome kakva je situacija na Klinici za nefrologiju govori rukovodilac ove Klinike profesor dr Branka Mitić.

 

“Na žalost u vreme pandemije Srbija je ovaj dan dočekala sa dosta lošim rezultatima. Na teritoriji cele Srbije su od početka godine urađene samo 4 transplantacije, a u niškem Kliničkom centru jedna i to živa srodnička transplantacija”, kaže dr Branka Mitić.

Pre pandemije korona virusa situacija je bila znatno drugačija.

 

Dr Branka Mitić, rukovodilac Klinke za nefrologiju

“Prema našim registrima znamo da negde oko 700 osoba čeka na transplantaciju bubrega i u prethodnom periodu, pre početka pandemije korona virusom, godišnje smo imali u proseku negde oko 10 do 15 transplantacija. To su uglavnom bile žive srodničke transplantacije. Slična situacija je bila i na teritoriji cele Srbije, odnosno i u drugim transplantacionim centrima”, kaže dr Branka Mitić.

Na Klinici za nefrologiju je, prema rečima dr Branke Mitić, trenutno je pripremljeno oko 10 parova za živu srodničku transplantaciju i sigurno oko 50 pacijenata na programu dijalize sa cele teritorije koja gravitira ka UKC Niš.

“Na samom početku epidemije Svetska zdravstvena organizacija je dala preporuku da se na neki ograničeni period obustave kadaverične transplantacije. Bilo je i u KC Srbije i u KC Vojvodine nekoliko kadaveričnih transplantacija koje su se odnosile na pacijente koji više nisu imali nikakav drugi izlaz i kada su se stekli uslovi te transplantacije su urađene.Nadamo se da će ova pandemija da prođe i da ćemo uskoro krenuti sa kadaveričnim transplantacijama jer su one nešto što zaista daje nadu velikom broju pacijenata koji nemaju donora, odnosno osobu koja bi mogla da im daruje bubreg i tako nastave sa normalnim životom. Davanje pristanka za kadaveričnu transplantaciju još uvek je, i prema novom Zakonu, vezan za porodicu preminule osobe. Svesni smo toga da je to jedan težak čin, ali je istovremeno i najplemenitiji čin koji neko može da da”, kaže dr Branka Mitić.

Ona objašnjava da se sistem donorske kartice promenio.

“Prema Zakonu iz 2018. godine svi punoletni građani su su po rođenju donori sem onih koji su dali izričitu izjavu da ne žele da daju organe za doniranje. Svakako kada se kod osobe konstatuje moždana smrt, najbliži članovi porodice daju ili ne daju pristanak. Više nije potrebno popunjavati donorske kartice jer smo svi donori”, zaključuje profesor dr Branka Mitić.

Za sada se u Nišu obavljaju transplantacije bubrega. U planu su i transplantacije jetre i srca u nekom narednom periodu, a na teritoriji Srbije, odnosno u Kliničkom centru Srbije i u Kliničkom centru Vojvodine kao i na Vojno medicinskoj akademiji obavljaju su i ove transplantacije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com