Stari Niš

Nekada je u Nišu bilo zabranjeno ženama da pohađaju mušku gimnaziju

Pri prvom popisu, neposredo posle oslobođenja od Turaka, Niš je imao 1915 pismenih muškaraca i samo 73 pismene žene, što je iznosilo 15% popisanog stanovništva. Za dalji razvoj potrebne su bile mnoge nove škole svih nivoa, a posebno za pismenost i obrazovanje ženske dece, piše na Facebook stranici Zavičajnog odeljenja Narodne biblioteke Stevan Sremac u Nišu.

Do Prvog svetskog rata otvorene su mnoge osnovne, niže stručne zanatske i srednje škole, mnogi kursevi i stručni tečajevi, među njima i škole za žensku decu kao što su:
Ženska osnovna škola koja je počela da radi sa učiteljicom Ankom Popović, da bi naredne školske 1878/79. g. dobila status javne opštinske škole i imala odeljenja sa 45 i 54 učenice. Zbog loših uslova selila se po raznim privatnim zgradama, da bi se 1905. g. preselila u zgrade muških škola kod Saborne crkve, u Voždovoj ulici i na Trgu kneza Mihajla, radeći sa njima zajedno, ali u posebnim učionicama.

Ženska radenička škola Ženske podružine – Nekoliko uglednih žena u gradu, među kojima su bile i žena sreskog načelnika i Jelena žena Nikole Kole Rašića, osnivaju 23. 1. 1879. g. ogranak Ženske podružine u Nišu, koja je imala humanitarne ciljeve i brinula se o zaštiti žene i njenih prava na kulturno uzdizanje. Ženska podružina u Nišu je 1883. g. svojim sredstvima osnovala Žensku radeničku školu za vez, belo rublje i i haljine. Škola je imala rang produžene škole (V i VI razred osnovne škole) i u nju su primane pretežno siromašne devojčice od 13 do 17 godina, koje nisu mogle da idu u “gospodske škole”, a prethodno su završile četvrti razred osnovne škole.
Devojačka škola formirana posle donošenja Zakona o narodnim školama 1898. g. kao viša narodna škola sa ciljem da proširi osnovno obrazovanje učenica, sa akcentom na ženskom radu i “domaćem gazdinstvu”. Zvanično se zvala Kraljevska srpska devojačka škola u Nišu i postojala je od 1898/99 do 1904. g.

Viša ženska škola u Nišu – Kada je 1894. g. doneta odluka da se ženskoj deci zabrani obrazovanje u muškoj gimnaziji, na inicijativu direktora Gimnazije i Učiteljske škole Ministarstvo prosvete je 22. 12. 1894. g. odobrilo da se u Nišu otvori I razred Više ženske škole kojom je besplatno rukovodio direktor Niške gimnazije Mihajlo Marković. Međutim, ova ženska škola je radila samo godinu dana i ukinuta je, pošto je ponovo dozvoljeno da i ženska deca mogu ići u gimnaziju od I do IV razreda.

Foto: Facebook stranica Zavičajnog odeljenja Narodne biblioteke Stevan Sremac u Nišu

Za još ovako interesantnih istorijskih tekstova pratite pomenutu stranicu na ovoj društvenoj mreži ili posetite sajt Narodne biblioteke Stevan Sremac – Odeljenje zavičajnih i posebnih fondova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com