Društvo

Najviša priznanja školi Radoje Domanović, učiteljici u penziji i generalu Simoviću

Najvišim priznanjem koje dodeljuje Srpska pravoslavna crkva, ordenom Svetog Save, sinoć su na Vidovdanskoj akademiji u Nišu odlikovani Osnovna škola “Radoje Domanović”, učiteljica u penziji Zvezda Dejanović (100) i komandant Kopnene vojske Srbije general – potpukovnik Milosav Simović.

Sveti arhijerejski Sinod SPC, rečeno je prilikom uručenja priznanja, odlikovao je Zvezdu Dejanović ordenom Svetog Save “za istrajnu vrednost prema majci crkvi naročito pokazanu ktitorstvom i dobrotvorstvom”, a kolektiv škole na čijem čelu se nalazi direktorka Dušica Tričković “za podsticaj opravloslavljivanju naše omladine”.

Komandantu Kopnene vojske Srbije general-potpukovnik Milosavu Simoviću uručen je orden Svetog Save drugog reda “zbog velike ljubavi prema majci crkvi i pomoći koju nesebično pruža eparhiji niškoj, kao i zbog ličnog svedočenja hrišćanskih vrednosti u Vojsci Srbiji”.

Po tradiciji, na Vidovdanskoj akademiji održanoj u Svetosavskoj akademiji, dodeljene su nagrade najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola na području Nišavskog okruga.

Uručujući odlikovanja Vladika niški Arsenije istakao je da na Vidovdan proslavljamo smrt koja radja, žrtvu koja ne stari i ljubav hrišćansku koja ne bledi, a general potpukovnik Milosav Simović poručio je u pozdravnoj besedi da nas Vidovdan podseća da budemo bolji i opominje da radimo pošteno i vredno.

U svečanom programu Vidovdanske akademije učestvovali su članovi Crkveno igračke i pevačke družine “Branko”, folklornog ansambla “Oro” i Vojnog orkestra.

Akademiji su prisustvovali predstavnici grada, gradskih opština i ustanova, Nišavskog okruga, Vojske Srbije, Srpsko-ruskog humanitarnog centra i brojni gradjani.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com