Društvo

Vidovdanske nagrade za 318 đaka

Za postignute rezultate na takmičenjima grad Niš je ove godine nagradio 318 učenika koji su osvojili jednu od prva tri mesta na zvaničnim republičkim i međunarodnim takmičenjima po kalendaru Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Nagrađeno je 133 učenika i ekipa osnovnih škola koji su osvojili ukupno 161 nagradu i 185 učenika i ekipa srednjih škola koji su osvojili 258 nagrada od čega je šest međunarodnih nagrada. Za nagrade za postignute rezultate iz budžeta grada Niša izdvojeno je preko 3,8 miliona dinara.

Foto: V.P.

Nagrade je najboljim osnovcima i srednjoškolcima uručio gradonačelnik Niša Darko Bulatović. Dodali nagrada prisustvovali su i predsednik Skupštine grada Niša Rade Rajković, pomoćnik gradonačelnika Niša Marina Kostić, gradski većnik resorno zadužen za obrazovanje i sekretar Sekretarijata za ovrazovanje grada Niša.

“Ove godine grad je nagradio 318 đaka i to je do sada najviše nagrađenih učenika osnovnih i srednjih škola”, kazao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović. “Na ovaj način još jednom smo pokazali da grad njima tokom školovanja posvećuje pažnju, pratimo njihove aktivnosti i nagrađujemo ih. Istovremeno u gradu se čini sve da stvore uslovi za razvoj visokoškolskog obrazovanja al ii uslova za bavljenje naukom za one koji to budu želeli. U gradu stvaramo uslove i za što više radnih mesta kao bi maldi posle školovanja ostali da rade i žive u našem gradu”, istako je Bulatović.

On je dodao da se u nudućnosti najviše mladih mogu zaposliti u IT sektoru.

“Svakako da će najviše mesta biti u IT sektoru, ali i sve druge oblasti društvenog života podižu svoje kapacitete i pružaju šansu i mogućnost da se dođe do posla. Tu su različite investicije, nove fabrike , novi razvojni programi”, kazao je Bulatović naglasivši da se u gradu uveliko privode kraju radovi na izgradnji novog Naučno-tehnološkog parka, da grade nove zgrade za fakultete, novi studentski dom, ali se računa vodi i o srednjim i osnovnim školama i uskoro će početi renoviranje Gimnazije “Svetozar Marković” i OŠ “Vožd Karađorđe”.

Bulatović je dodao da veliku podršku u svemu ovome grad dobija od države , ali is am grad stvara odgovarajući ambijent da nam deca ostanu ovde.

Foto: V.P.

Svi nagrađeni osnovci i srednjoškolci su ostvarili zapažene rezultate na republičkim ili međunarodnim takmičenjima, a neki od njih su u svoju svesku uspeha upisali i po više prvih nagrada iz više predmeta.

“Nagradu sam dobio na takmičenju iz matematike “Kengur” i “Misliša” i bio sam prvi na oba takmičenja”, kaže Dimitrije Atansaković, učenik petog razreda OŠ “Car Konstantin”. “Vrednost nagrade je oko 18.000 dinara i to će biti moja štednja”.

Dimitrije želi da bude programer, a sudeći po nagradama na dobrom je putu.

Visinu novčane nagrade utvrdila je Komisija za podsticaj razvoja talentovanih učenika i studenata u zavisnosti od nivoa takmičenja i osvojenog mesta. Učenici koji su osvojili prvo mesto na republičkim takmičenima dobili su po 9.000 dinara, za drugo mesto 7.500, a za osvojeno treće mesto dobili su po 6.000 dinara.

Za nagrade na međunarodnim takmičenjima učenici koji su bili prvi dobili su 12.000, drugi 10.500 i treći 9.000 dinara. Za ekipna i druga grupna takmičenja prvoplasirani učenici dobili su 30.000, drugoplasirani 25.000, dok su za osvojeno treće mesto dobili 20.000 dinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com