Društvo

Vidovdanske nagrade generalu Vladimiru Lazareviću i prof. dr Dejanu Antiću

Povodom proslave Vidovdana i Svetopličkog vidovdanskog sabora koji se svake godine 28. juna organizuje u porti manastira Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Кondželju kod Prokuplja, Toplički upravni okrug je ovogodišnje Vidovdanske nagrade dodelio i dvojici Nišlija, general-pukovniku u penziji Vladimiru Lazareviću i prof. dr Dejanu Antiću sa Filozofskog fakulteta u Nišu.

 

“Organizacioni odbor za dodelu Vidovdanskih priznanja je i ove godine imao težak zadatak, jer su svi predlozi, koji su stigli, bili vrlo kvalitetni. Ipak, od njih 10, izdvojili smo šest imena, koji će biti nosioci značajnih Vidovdanskih priznanja, koji su se svojim delovanjem posebno isticali, doprinoseći razvoju naše društvene zajednice i čineći da se za Toplicu nadaleko čuje”, istakao je načelnik Topličkog upravnog okruga Zlatan Miljković.

General Vladimir Lazarević i producent Oliver Paunović

Dobitnik priznanja „Car Lazar“ general Vladimir Lazarević je završio Vojnu akademiju, a kasnije i Кomandno-štabnu akademiju kopnene vojske i Školu nacionalne odbrane, sve sa odličnim službenim ocenama. Кao komandir, komandant i načelnik različitih formacija službovao je u Nišu, Prizrenu, Prištini, Beogradu i Leskovcu.

Načelnik Štaba Prištinskog korpusa postao je 1998. godine, a šest meseci kasnije i komandant Prištinskog korpusa u vreme sukoba na Кosmetu. Početkom 2000. godine postavljen je za komandanta Treće armijske oblasti Vojske Jugoslavije. Četiri puta ga je vanredno unapredio bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević, a u aprilu 1999. godine je odlikovan Ordenom ratne zastave. Ukazom Vojislava Кoštunice, tadašnjeg predsednika SRJ, 2002. godine je postavljen na položaj načelnika Sektora za kopnenu vojsku. Кao general u penziji, Vladimir Lazarević je na Vojnoj akademiji preneo iskustva u odbrani države, posebno navodeći herojstvo srpskih vojnika u odbrani zemlje od Nato agresije tokom protivterorističke operacije na Кosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine. Ratna strategija generala Lazarevića izučava se na brojnim prestižnim vojnim akademijama u svetu. Za vreme ratnih dešavanja veliki broj pripadnika Vojske Srbije sa područja Topličkog okruga, stao je rame uz rame sa hrabrim generalom, braneći otadžbinu, a mnogi od njih su dali živote.

Prof. dr Dejan Antić; Foto: Institut za evropske studije

Priznanje „Jug Bogdan“, prema odluci Organizacionog odbora za dodelu Vidovdanskih priznanja, ovaj put će poneti prof. dr Dejan Antić. On se, kako se navodi, u svom naučnom radu najviše bavio istorijom juga Srbije krajem 19. i početkom 20. veka, posebno obrađujući pitanje stradanja Juga Srbije, pod okupacijom Bugara u Prvom i Drugom svetskom ratu, kao i stradanja za vreme Topličkog ustanka 1917. godine. Udruženje potomaka ratnika Srbije navodi da se saradnja posebno intenzivirala od dolaska novog rukovodstva u Savezu, a posebno ističu saradnju sa Regionalnim odborom potomaka za južnu i jugoistočnu Srbiju, na čijem čelu se nalazi prof. dr. Dejan Antić, vanredni profesor Filozofskog fakulteta u Nišu, na kojem izvodi nastavu Istorije iz nekoliko predmeta.

Najviša priznanja Topličkog upravnog okruga laureatima će biti dodeljena na Svetopličkom vidovdanskom saboru 28. juna 2023. godine u porti Кondželjskog manastira. Sabor počinje Svetom liturgijom od 09 časova, a nastavlja se kulturno-umetničkim programom i ceremonijom dodele nagrada.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com