Društvo

NAJBOLJI ŠKOLSKI BIBLIOTEKAR SRBIJE JE IZ NIŠA: Dragana Pešić Glavašević, metafora žive i pisane reči

Očekivao sam biblioteku tipičnu svakoj drugoj školskoj biblioteci, klasičnu školsku atmosferu, simboličan program po najavi. Međutim, još na vratima se predamnom otvorio enterijer kulture, produhovljenosti, vedrine duha i volje Vaših učenika, gostiju, Vas… Drevne melodije srpskih pesama, dečiji glasovi znalački uvežbanih recitala, monologa i dijaloga dečije nežni, bistri, ali u skladu sa tematikom, snažni od volje, poleta i nadahuća ka sveznanju, misaoni citati, tako posetu školskoj bibloteci PŠ “Branko Miljković” u Nišu opisuje Dejan Bojović diplomirani inženjer građevine, ali njegovo mišljenje dele svi oni koji su imali tu čast da zakorače u ovaj prostor ispunjen knjigama kome poseban ton daje Dragana Pešić Glavašević, diplomirani filolog za srpskohrvatski jezik i jugoslovenske književnosti, školski bibliotekar.

Da nije usamljen u ovakvoj oceni, da biblioteka ove škole odiše nekim posebnim stvaralačkim duhom učenika i dečijih pisaca koji su njihovi redovni gosti potvrđuje i nagrada za najboljeg školskog bibliotekara “Mina Karadžić 2018” u Srbiji koja je pripala Dragani Pešić Glavašević, bibliotekaru OŠ “Branko Miljković” u Nišu. Nagradu je osvojila u konkurenciji kolega iz cele Srbije.

“Moram da priznam da sam bila iznenađena nagradom jer je konkurencija bila jaka, a još draže mi je što je stigla dan pre Srpske nove godine tako da mi je to najveći i najdraži poklon za novogodišnje praznike”, kaže Dragana Pešić Glavašević.

Ona dodaje da je u poslu koji obavlja najvažnija ljubav. U ovom slučaju ljubav prema lepoj pisanoj reči koju spaja sa ljubavlju prema deci.

“Kada sam počela da radim kao bibliotekar mislima sam da tada život prestaje”, kaže Dragana Pešić Glavašević. “ Ubrzo sam shvatila da tek počinje i da rad sa decom može da bude kreativniji nego inače, da je potrebno samo podstaći ih i u njima probuditi ljubav za čitanje i ljubav prema lepo pisanoj reči”.

I sama činjenica da radi u školi koja nosi ima velikog srpskog pesnika koji je iz Niša, Branka Miljkovića, svojevrsno je nadahnuće sa Draganin rad i požrtvovanost u poslu. Ona svojim idejama “iskače” iz svih šablona školskih bibliotekara. Zahvlajujući njoj ali i njenoj ljubavi prema književnom stvaralaštvu i mladima, škola u kojoj radi postala je “stecište” mnogih naših pisaca koji svojim rečima nadahnjuju mlade.

Pokrenuka je književni konkurs “Brankovo pero”, Književni klub “Vatra i život”, stručno se usavršavala na preko 40 seminara, objavljivala je i objavljuje članke u časopisu “Školski bibliotekar”, mentor je učenicima na republičkim takmičenjima, organizator tribina i vlasnik 27 diploma i priznaja. Ovde se spisak njenih uspeha i zalaganja ne završava, ali bio bi predug.

“Kao što knjigu živom čine njeni čitaoci, bibliotekari su ti koji oživljavaju biblioteke. Prva asocijacija na biblioteku su inventarni brojevi, administracija, tišina, police, knjige, tmina. Ali, ne! Prostor čine ljudi i njihova energija. Da naša biblioteka ima dušu naše bibliotekarke, da ima miris i boju, da ima radost, znaju svi oni koji su kao autori govorili ispod otmeno vezane zavese, pored brižljivo negovanog cveća i uz šolju toplog čaja”, dodaje Jelena Stanković,  nastavnik srpskog jezika i književnosti u OŠ „Branko Miljković“. “Susret sa Draganom je susret sa knjigom, ali i susret sa samim sobom, svojim darom, svojim istinskim bićem. Neposredno, lako, neprimetno, ona knjigu čini bliskom i potrebnom đacima prvacima, onima koji svoju bibliotekarku prosto i jednostavno doživljavaju kao drugaricu”.

Sa profesorima škole na čijim se čelu nalazi slaže se i Tijana Ranđelović direktor OŠ ,,Branko Miljković“.

“Njen rad podrazumeva negovanje i razvijanje čitalačkih navika kod učenika, unapređivanje jezika i pismenosti, kreativne radionice, organizaciju i izvođenje javnih časova, negovanje nacionalnog identiteta i kulture. Aktivno učestvuje u organizaciji takmičenja i svih kulturnih i marketinških aktivnosti škole. Posebno je dragocen njen rad sa učenicima koji su na dužem bolničkom lečenju, a u okviru nastave za pacijente za koju je naša škola verifikovana od strane Ministarstva prosvete”, ističe Tijana Ranđelović. “Školska biblioteka pod njenom palicom postaje omiljeno mesto u školi u kome se uči, smeje i druži”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com