Kultura

Najbolji evropski filmovi u Nišu

Prvi ciklus filmova koji zajednički organizuju Kupina Film i Pozorište lutaka Niš trajaće od 20. do 23. septembra i svi ljubitelji evropskog filma moći će da pogledaju filmove koji su imali zapaženo učešće na najznačajnijim evropskim festivalima i poneli brojna priznanja.

Najsrećniji dan u životu Olija Makija, 20. septembar u 20 sati u Pozorištu lutaka

Dobitnik glavne nagrade Un Certain Regard u Kanu, neodoljivo šarmantan prvenac Juha Kvosmanena je duhovita drama inspirisana obračunom između finskog boksera Olija Make i američkog šampiona Dejvija Mura. Oli je momak sa sela i sve je spremno za njegovu pobedu, sve što treba da uradi je da izgubi na težini i usresredi se na meč. Međutim, Oli se zaljubljuje.

Gospođica nemoguća, 21. septembar u 21 sati

Neki bi rekli da Aurora vodi krajnje dosadan život. Međ utim, kada je reč o trinaestogodišnjoj devojčici sa nesvakidašnjim pogledom na dečake, školu, porodicu i prijatelje, život poprima obrise vesele psihodrame. Na pragu puberteta, svoju okolinu smatra ludom i iritantnom, narocito svoje roditelje koji žele da je pošalju u letnju školu i učitelja francuskog koji bezuspešno nastoji da je zainteresuje za staru literature.

Sangailino leto, 22. septembar u 20 sati

Senzualna poetska priča o turbulentnim adolescentskim emocijama dve tinejdžerke. Sedamnaestogodišnja Sangaile je opsednuta avio akrobacijama. Plaši se visine i nikad se nije usudila ni da uđe u kokpit aviona. Na letnjem avio mitingu u blizini njene kuće, sreće Auste, konobaricu u lokalnoj kantini, koja za razliku od nje živi svoj život punim plućima, ispunjena kreativnošću i odvažnošću.

Požar na moru, 23. septembar u 20 sati

Apsolutni favorit ovogodišnjih festivala širom sveta i pobednik Berlinala, italijanski film Đanfranka Rosija „Požar na moru“. Ovaj potresni dokumentarac prati preplitanje sudbina izbeglica iz Afrike i ribarske porodice na ostrvu Lampeduza koje je prva stanica izbeglicama na putu ka slobodi. Kroz slike pune poetskog značenja, Rosi osvetljava ove odvojene svetove, povezujući ih kroz lik doktora i kroz motiv mora, koje neke hrani, a druge ubija.

Više informacije možete videti na www.kupinafilm.rs.

Ulaznice za sve projekcije su 100 dinara!

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com