Kultura

Mladi iz Niša prvi put glasaju za najbolji evropski film

U Nišu će 6. maja biti organizovana prestižna evropska kulturna manifestacija za mlade, događaj povodom izbora „Nagrade mlade publike“ Evropske filmske akademije (https://yaa.europeanfilmawards.eu/#nominations) .

Događaj se tog dana paralelno organizuje u čak 36 evropskih država, a među gradovima domaćinima, između ostalih, naći će se i Prag, Beč, Brisel, Berlin, Rim, Amsterdam, Atina, Bratislava, Barselona i London.

„Mladi širom Evrope, uzrasta od 12 do 14 godina, tog dana biće deo svojevrsne filmske revije tokom koje će imati priliku da u ulozi žirija gledaju filmove koje je nominovala Evropska filmska akademija, glasaju za iste i zajedničkim snagama odluče o pobedniku“, rekao je na konferenciji za medije Dragan Đjordjević iz Odbora za ljudska prava Niš.

On je istakao da naša zemlja od 2012. godine učestvuje u izboru „Nagrade mlade publike“ Evropske filmske akademije, ali je sve do prošle godine manifestacija organizovana samo u Beogradu.

„Prošle godine je u izbor uključen i Novi Sad, a ove godine prvi put učestvuju mladi iz Niša“, rekao je Đordjević i dodao da će oko stotinak niških učenika učestvovati u glasanju za „Nagradu mlade publike“.

Dejan Dabić iz Niškog kulturnog centra rekao je da se u nominaciji za „Nagradu mlade publike“ naći tri filma – italijansko-švajcarski film „Devojčica u letu“, finski dokumentarni film „Revolucija crvenog konjića“ i francuski dugometražni film „Vale“.

Prema Dabićevim rečima, svi filmovi imaju nagrade na medjunarodnim filmskim festivalima.

U Srbiji se pomenuta manifestacija sprovodi pod pokroviteljstvom Filmskog centra Srbije, a u organizaciji programa Slobodna zona junior i lokalnih partnera – Odbora za ljudska prava Niš i Niškog kulturnog centra, te u saradnji sa bioskopom Cineplexx Niš i Gradskom opštinom Medijana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com