Kultura

Najbolji filmovi sa FESTA u Nišu

Istovremeno sa publikom u Beogradu i naši sugrađani uživaće u festivalu koji ima veliki kulturološki i obrazovni zadatak šireći filmske horizonte svim ljubiteljima filmske umetnosti. “Najbolji filmovi sa FEST-a” biće prikazani u bioskopu Kupina. Program FEST-a je širom otvoren za sve kinematografije sveta i pruža jedinstvenu mogućnost uživanja u filmovima koje neće biti dostupni na redovnim bioskopskim reprtoarima.

Program “najbolji filmovi sa FEST-a” u Nišu, biće otvoren u bioskopu Kupina, u subotu 25. februara od 21h. Videćemo dugo očekivani film našeg reditelja Emira Kusturice „Na mlečnom putu” u kojem glavne uloge tumače Monika Beluči i Sloboda Mićalović. Film pripoveda o životu jednog čoveka u tri različita životna perioda: o vremenu koje je proveo kao srećni mlekadžija tokom rata, opasnim avanturama i romansi sa voljenom ženom i potonjem monaškom životu, kada se osvrće na burnu prošlost – kako svoju, tako i prošlost sopstvene zemlje.

Ljubitelji sedme umetnosti, mogu pogledati u bioskopu Kupina,od 28. februara do 9. marta, svake večeri od 19h i sledeće filmove:

„Noćne zveri”, (SAD): Film je „priča unutar priče” koja tokom prvog dela prati Suzan, ženu koja dobija rukopis knjige od svog bivšeg muža, čoveka koga je ostavila dvadeset godina ranije, tražeći njeno mišljenje. Drugi segment prati liniju samog rukopisa pod nazivom Noćne zveri, o čoveku čiji porodični odmor postaje nasilan i smrtonosan.

Film „Druga strana nade”, (Finska), je priča o ukrštenim putevima finskog putujućeg trgovca i sirijskog izbeglice.

„Kraljica Španije”, Španija Film nas uvodi u pedesete godine, kada se filmska diva Makarena Granada vraća iz Holivuda u Španiju da snimi američki blokbaster pod nazivom The Queen of Spain, gde će udahnuti život Izabeli I od Kastilje. U Madridu, ne samo što će se ponovo sresti sa svojim starim prijateljima i kolegama iz trupe, već će morati i da se bori sa još jednim diktatorskim režimom – režimom Fransiska Franka.

Film „Po cenu života”,(SAD) prati dva brata koji izvršavaju niz pljački kako bi sačuvali porodični ranč koji je pod hipotekom, a porodica u dugovima.

Film „Džeki”, (SAD, Čile, Francuska) Nakon atentata na Džona Kenedija, Prva dama Žaklin Kenedi bori se sa svojom tugom i traumom kako bi povratila svoju veru, utešila decu i definisala istorijsku zaostavštinu svog supruga. Izuzetan u svojoj prodornoj intimnosti i bolan u svojoj tuzi, Džeki je neverovatno sirov portret legendarne američke Prve dame, potresene tragedijom.

Ostvarenje „Osnivač”, (SAD) je priča o Reju Krocu, prodavcu koji je inovativni fast fud braće Mek Donalds, pretvorio u jedan od najuspešnijih restoranskih biznisa na svetu – kombinacijom ambicije, upornosti i beskrupuloznosti.

„Rekvijum za gospođu J”, (Srbija) je praktičan vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem.

Film „Tišina”, (SAD-Japan), zasnovan je na istoimenom romanu japanskog autora Šusaku Enda iz 1966. godine. Film govori o mladom portugalskom jezuitskom misionaru iz 17. veka, ocu Rodrigezu, koji sa sveštenikom Fransiskom Garpeom putuje u Japan gde je, pod šogunatom Tokugava, zabranjen katolicizam, kao i skoro svi kontakti sa inostranstvom. Tu su oni svedoci progona hrišćana u Japanu, čija vlada želi da očisti zemlju od svih stranih uticaja.

„Povratak u Montauk”,(Nemačka), Pisac Maks Corn dolazi u Njujork radi promocije svog najnovijeg romana, u kome govori o svojoj neuspeloj ljubavnoj vezi u ovom gradu 17 godina ranije sa Nemicom Rebekom, koja živi u SAD. Njegova mlada žena Klara se bavi pripremom američkog izdanja njegove knjige. Maks je nesumnjivo potajno gajio osećanja prema Rebeki od kad su se rastali, ali je bio ubeđen da je nikad više neće videti i da on to i ne želi.

Zoran, osmogodišnjak, junak je priče „Oslobođenje Skoplja”, (Makedonija, Hrvatska, Finska). Kroz njegove oči proživljavamo svu surovost rata, siromaštvo, patnju, razgledamo slike okupiranog Skoplja, grada koji su Nemci, uz pomoć bugarskih saveznika, okupirali 1942. godine.

Više informacije o terminima, ulaznicama i detaljima o filmovima možete videti na sajtu www.kupinafilm.rs (S.V)

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com