Društvo

Najavljena obnova hrama izgrađenog u čast ruskog dobrovoljca Rajevskog

Planovi o rekonstrukciji crkve Svete Trojice u Gornjem Adrovcu uskoro će biti realizovani. To je zaključak  susreta predsednika opštine Aleksinac Dalibora Radičevića i Njagovog Preosveštenstva Episkopa niškog G. Arsenija, sveštenstva aleksinačke opštine i predstavnika Zavoda za zaštinu spomenika i kulture.

 

”Uz pomoć Vlade Republike Srbije u toku prethodne godine uradili smo potrebne pripremne predmere i predračune i projekte tako da nadamo se da će već do kraja marta ili početkom aprila meseca početi radovi na rekonstrukciji ove crkve” rekao je Episkop niški i dodao da je crkva doživela jednu veću rekonstrukciju 2001. godine, ali usled različitih atmosferskih uslova zahteva novu obnovu.

”Ove godine je tačno 120 godina od podizanja ovog hrama i u toku godine nadamo se da će biti završeni radovi na rekonstrukciji krova, fasade kao i parterno uređenje hrama”.

Foto: Eparhija niška

Predviđeno je da se u porti hrama u Gornjem Adrovcu podigne i muzejski kompleks gde bi bila predstavljena stalna postavka o bitkama koje su obeležile istoriju našeg kraja i o stradanju grofa Rajevskog i njegovih saboraca.

Prema rečima predsednika opštine Dalibora Radičevića, Vlada Republike Srbije već je obezbedila sredstva u iznosu od 13 miliona dinara za planiranu rekonstrukciju crkve koja je znamenito mesto i ima veliki značaj za opštinu Aleksinac.

Foto: Eparhija niška

Iako je poginuo na mestu na kome je danas spomen-crkva, vojnici su pukovnika Rajevskog sahranili u crkvi Sveti Roman, koja se nalazi nedaleko odatle. Ana Mihajlovna, Nikolajeva majka, prenela je sinovljeve ostatke u Rusiju, a od njih se oprostila Srbija i to uz najveće vojne počasti. Ceremoniji je prisustvovao i sam knez Milan Obrenović. Ipak, kruži legenda da je u Srbiji ostalo srce Nikolaja Rajevskog, heroja koji je poginuo za slobodu bratskog naroda i da se ono i danas nalazi u manastiru Sveti Roman.

„Кada umrem, srce moje ostavite u Srbiji, a telo sahranite u Rusiji!“– ove reči je, po predanju, na samrti izgovorio pukovnik Nikolaj Rajevski, ruski dobrovoljac u Prvom srpsko-turskom ratu, i, što će ljubiteljima književnosti biti zanimljivo, čovek na čijoj je priči Tolstoj izgradio lik grofa Vronskog u „Ani Кarenjinoj“.

Foto: Eparhija niška

Mnogo je tajanstvenih priča povezno sa imenom pukovnika Rajevskog. Jedna od najdivnijih je ona najdirljivija, o ljubavi. Veruje se da je pukovnik Rajevski poslužio Tolstoju za građenje lika Vronskog u, posle Biblije, najprevođenije knjige na svetu, romanu “Ana Karenjina”.

I dok se o Vronskom sve zna, o Rajevskom i njegivom životu se i ne govori baš previše. Oni koji su se malo više bavili istraživanjem njegovog života ostavili su zapise koji govore o tome da Nikolaj Treći Rajevski potiče iz poznate ruske porodice 19. veka koja je uvek inspirisala Tolstoja. Njegov deda, Nikolaj Prvi, heroj je Otadžbinskog rata, a o njegovim podvizima u Borodinskoj bici Tolstoj je pisao u romanu „Rat i mir“. Baka Nikolaja Trećeg, unuka je velikog naučnika Lomonosova, a otac pukovnika Rajevskog bio je general-potpukovnik i borio se protiv Turaka.

Foto: Eparhija niška

Nikolaj Treći Rajevski je diplomirao matematiku na Univerzitetu u Moskvi i govorio je ruski, engleski, nemački, francuski i srpski jezik, a interesovao se za istoriju slovenskih naroda.

Foto: Eparhija niška

Kada je Nikolaj Rajevski poginuo na brdu kod Gornjeg Adrovca bio je napoznat, a onda ga je stekao svetsku slavu kao Aleksej Vronski koji je bio ljubavnik Ane Karenjine u istoimenom romanu Tolstoja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com