Društvo

Muzej Kopnene vojske od oktobra čeka školarce

Muzej kopnene vojske i garnizona Niš od oktobra ove godine biće spreman za organizovane posete učenika osnovnih i srednjih škola kao i studenata, najavio je Komandant Kopnene vojske general potpukovnik Milosav Simović.

Muzej Kopnene vojske u Nišu, od formiranja do danas, posetilo je više od dve hiljade ljudi. U ovoj ustanovi kulture uveliko se pripremaju za jesen i organizovane posete školaraca, što će značajno uticati na povećanje broja posetilaca.

Muzej se nalazi u zgradi Kopnene vojske u Nišu na Trgu kralja Aleksandra. Prostire se na oko hiljadu kvadratnih metara, a eksponati su izloženi u holovima na svim etažama.

Imena i prezimena 16.186 poginulih vojnika, policajaca i građana Niša od balkanskih ratova do oružanih sukoba u bivšoj SFRJ, NATO agresiji i Kopnenoj zoni bezbednosti, čine deo postavke u muzeju. Takođe, ovde su i imena stradalnika u Topličkom ustanku, poginulih u zgradi RTS-a, imena otetih i ubijenih na Kosovu i Metohiji posle dolaska KFOR-a, a posebno mesto imaju fotografije poginulih vojnika sa Košara i Paštrika. 

Slikom i rečju dokumentovani su detalji velikih bitaka, ratova, ustanaka u kojima je srpska vojska učestvovala od 1042. godine na Tuđemilskom polju, preko Galipolja, Kosovske bitke, Prvog i Drugog srpskog ustanka, Balkanskih ratova, Solunskog i Sremskog fronta, do Košara i Paštrika. Pored toga izloženo je i više od 11.000 fotografija, 47 uniformi iz različitih perioda, kao i više od 300 primeraka naoružanja i opreme, zastave, grbovi i amblemi. 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com