Društvo

Mladi neguju tradicionalne vrednosti

U organizaciji Konjičkog kluba „Nonius“ iz Gornjeg Međurova, a u saradnji sa Gradskom opštinom Palilula i udruženjem „Paliluski sokak“,  po deseti put je organizovana turističko-kulturna manifestacija „Lazarice“. Značaj ove manifestacije je veliki, naročito za razvoj turizma i i negovanje naših kulturnih i tradicionalnih vrednosti.

Porodični dom Tonija i Jasne Ilieski ugostio je ove godine mnogo dece i njihove roditelje koji su došli da obeleže Lazarevu subotu i praznik Cveti koji je nedelju dana pred Uskrs. Praznik Cveti je vezan i za našu istoriju, kada je Miloš Obrenović, 1815. godine, u Takovu podigao drugi srpski ustanak.

Po običaju, ovog dana mladi se međusobno daruju cvećem pa su učesnici „Lazarice“ od ranog jutra obilazili domaćinstva u Gornjem Međurovu, a druga grupa sakupljala je cveće i pravila venčiće. Za to vreme okupili su se i učesnici takmičenja u pripremanju riblje čorbe – ljubitelji konjičkog sporta i prirode.

U takmičenju kuvanja riblje čorbe, učestvovalo je sedam ekipa. Prvo mesto je osvojila ekipa iz Udruženja ugostitelja, drugo ekipa iz odreda izviđača „Kralj Petar prvi“, dok je treća ekipa iz Udruženja „Dušan Mikić“ iz Gornjeg Međurova.

U kulturno-umetničkom delu učestvovala su kulturno-umetnička društva iz Pečenjevca, Donjeg Brijanja, Draškovca, Đakusa, Šarlinca, Čapljinca, Pejkovca i „Abrašević“ iz Niša.

Poseban pečat manifestaciji su dali najmlađi članovi odreda izviđača „Kralj Petar prvi“, ne samo svojom brojnošću, a sa predvodnicima ih je bilo sedamdeset, već i učešćem u svim aktivnostima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com