Kultura

Miloš Vuković laureat “Guitar United fest” u Istočnom Sarajevu

Miloš Vuković, student gitare na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu u klasi vanrednog profesora mr Vesne Petković, ostvario je veliki uspeh osvojivši LAUREAT na 3. Međunarodnom takmičenju “Guitar United fest” u Istočnom Novom Sarajevu u VI dvoetapnoj kategoriji bez starosnih ograničenja.

Takmičenje je održano 28. oktobra 2018. godine, a kao pobednik festivala dobio je i gitaru grčkog graditelja Seintoulasa Giannisa.

Ovo nije prvo takmičenje gde je Miloš pokazao svu svoju virtuoznost stvaranja muzike na gitari. Njegov raskošan talenat publika je imala priliku da upozna na solističkim koncertima u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu, na Guitar Festivalu u Nišu, Vojvođanskom Festivalu gitare, zatim u okviru Koncertne sezone Fakulteta Umetnosti, na koncertu Akademskog Hora SKC-a, kao i na Festivalu Academian Marin Goleminov u Bugarskoj. Zapažen uspeh Vuković je imao u Noći Muzeja, na Nišville Jazz Festivalu, BELEF-u, Muzičkoj olimpijadi, Novosadskom A-Fest-u…

Repertoar ovog dvadesetdvogodišnjeg gitariste obuhvata veliki broj dela, od renesanse do muzike pisane u XX veku. Pored koncertne aktivnosti, Miloš se bavi i istraživačkim radom.

Miloš Vuković je dobitnik prve nagrade na Veria International Guitar Festival-u i prve nagrade na Guitar Art festivalu u Beogradu u kategoriji kamernih sastava. Bio je finalista u kategorijama bez starosnog ograničenja na Pleven Guitar Festival-u u Bugarskoj i Sinaia Guitar Festival-u u Rumuniji.

Prve akorde na gitari Miloš je savladao u Nišu, kada je kao desetogodišnjak iz Smederevske Palanke upisao školu gitare kod Miloša Adžića. Školovanje je nastavio u beogradskoj Muzičkoj Školi “Dr Vojislav Vučković”, da bi se potom vratio u Niš i upisao na Fakultet umetnosti, u klasi profesorke mr Vesne Petković. Tokom redovnog školovanja usavršavao se na časovima kod eminentnih domaćih i stranih gitarista među kojima su Nikita Koshkin iz Rusije, Joaquin Clerch sa Kube, Eduardo Fernandez iz Urugvaja, Judicaël Perroy, Jeremy Jouve iz Francuske, Odair Assad iz Brazila i brojni drugi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com