Kultura

Autorski koncert mladih kompozitora

Autorski koncert mladih kompozitora u ponedeljak 17. juna u Koncertno izložbenom prostoru FU u Nišu.

Na autorskom koncertu „Sudar svetova“ biće izvedena dela dvoje mladih pijanista i kompozitora, Anđele Spasić i Pavla Dobića.

Njihova vizija savremenog muzičkog izraza podržana je saradnjom više sjajnih niških umetnika. Kao što mu naslov sugeriše, „Sudar svetova“ oslikava konflikte koji predstavljaju elementarnu pokretačku snagu muzike našeg doba. Kroz svoja dela, Anđela Spasić publici približava sintezu svih umetnosti u jedno. Romansa predstavlja dijalog između klavira i violončela, oslikavajući dijalog ne samo između instrumenata već i između muzičara.

Ciklus Slike vodi slušaoca kroz galeriju punu slika različitih tekstura i tehnika, stvarajući analogiju između šetnji kroz slike sa šetnjama kroz životne epizode. Fantazija Thoughts and impressions jeste portret ličnosti jednog umetnika, njegove uspone i padove, ljubavi i mržnje i sve one istine koje kroz muziku možemo otkriti. Dela Pavla Dobića prikazuju širok dijapazon inspiracije i uzora. Car David inspirisan je jevanđeljskom tematikom.

Duhovi se takođe zadržavaju u sferi hrišćanskog, ali sada kroz prizmu savremene duhovne poezije. Marke in my heart, o Soule nastao je na stihove engleskog renesansnog pesnika Džona Dona. Obsession nastaje kao omaž raznovrsnom spektru stilova, američkom i evropskom minimalizmu, bluzu, kontrapunktskim tehnikama Palestrine…

Anđela Spasić rođena je 2002. godine u Aleksincu. Osnovno muzičko obrazovanje započinje 2009.godine u klasi profesorke Ljubice Veličković na odseku za violinu. Naredne godine upisuje osnovnu školu za klavir u klasi profesorke Ive Kostić u muzičkoj školi OMŠ ,,Vladimir Đorđević“ u Aleksincu. Srednju školu, na klavirskom odseku, upisuje u Nišu 2017. godine u klasi profesora Dragoljuba Jovanovića. U tom vremenskom periodu učesnik je takmičenja iz klavira, klavirskog dua, teorije muzike i solfeđa, kao i brojnih koncerata i manifestacija. Jako često učestvuje i pravi koncerte u humanitarne svrhe. Kao najznačajnije nagrade mogle bi se izdvojiti: prve nagrada za klavir solo na festivalima „Muzičko proleće“ 2017, 2018. i 2019. godine; drugu nagradu za klavirski duo na „21. takmičenju klavirskih dua i klavira šestoručno“ u Vrnjačkoj Banji. Dobitnik je drugih nagrade na takmičenjima ,,Memorijal Sanja Pavlović“ 2022. i „Donne in musica“ 2022. I 2023.

Bila je učesnik koncerta u kripti crkve Sv. Marka u Beogradu 2022.Trenutno je redovni student „Fakulteta umetnosti“ u Nišu na odseku za klavir u klasi profesora Stevana Spalevića. Jedno od ostvarenja je premijerno izvođenje njenog dela „Mozaik“ na otvaranju koncertne sezone Fakulteta umetnosti u Nišu. Andjela Spasić bavi se i kompozicijom a iza nje stoje još tri premijere dela „Ulje na platnu“, „Romansa za violu i klavir“ i „Romansa za violončelo i klavir“. Trenutno radi na par kompozicija za koje se iščekuje premijera, od kojih bi se kao najznačajnije izdvojilo opera „Glorija“. Cilj njenog rada je kako prezentovanje umetnosti u bilo kojoj formi, tako i udruživanje umetnika zarad višeg cilja. Ali takođe pokazivanje da umetnost moze biti shvaćena od strane bilo koga i pokazivanje da je umetnik samo neko kroz koga umetnost treba da prođe jer je ona veća od nas samih.

Pavle Dobić, rođen 2002. godine, srednju muzičku školu „Stevan Mokranjac“ u Kraljevu završio je u klasi prof. Marije Ostojić, a takođe i Gimnaziju u Vrnjačkoj Banji. Nižu muzičku školu završio je u klasi prof. Vanje Zdravković. Studira klavir u klasi prof. Jovane Radovanović na Filološko- umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, a kompoziciju u klasi prof. Dragana Latinčića na FMU Univerziteta u Beogradu. Usavršavao se kod jednog od naših najeminentnijih pedagoga – prof. Natalije Tomić, sa Univerziteta u Kragujevcu, kao i kod prof. Jurija Kota sa Kijevskog konzervatorijuma, Aleksandra Serdara i Biljane Gorunović . Osvojio je brojne nagrade i laureate na domaćim i internacionalnim takmičenjima. Laureat je zemunskog internacionalnog takmičenja u disciplini kompozicija. Stipendista je Fondacije za mlade talente Republike Srbije. Uglavnom stvara dela inspirisana jevanđeljskim temama. Komponuje dela za solo klavir, solo pesme razne ansamble i horove. Pavle Dobić je srpsku publiku premijerno upoznao sa kompozicijama E. Rautavaare, V. Zaderackog, F. Rževskog, te joj i na klaviru predstavio nekoliko dragulja francuskog dvorskog kompozitora Ž. Rojera.

Učestvovaće studenti i profesori sa FU u Nišu i FILUM-a u Kragujevcu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com