Magazin

MIHOLJDAN i ono što niste znali o ovom danu!

Pravoslavni vernici 12. oktobra obeležavaju praznik Svetog Kirjaka u narodu poznatiji i kao Miholjdan. Prema narodnom verovanju, posle Miholjdana nastupa prava jesen koja je kalendarski već počela.

Srpska pravoslavna crkva 12. oktobra obeležava praznik svetitelja Kirjaka Otšelnika koji je u narodu poznat i kao Miholjdan,a  vezuje se za smenu leta i jeseni.

Prema narodnom verovanju ljudi na Miholjdan ne treba da obavljaju kućne poslove, zbog toga što prvo treba završiti sve poslove koji su vezani za njive i bašte, jer oni ne mogu da čekaju nastupajuću zimu i hladnoću.

Predanje kaže da je Sveti Kirjak bio snažan čovek, iako je ceo život proveo u strogom postu. Pred kraj života boravio je u monaškoj porodici Svetog Haritona, gde su monasi jeli jednom dnevno, po zalasku sunca.

Kirjaka su monasi poštovali kao iscelitelja i utešitelja bolesnih i nevoljnih. Živeo je 109 godina i upokojio se 557. godine, u pustinji gde je proveo starost i poslednje godine života.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com